Festival HoryZonty prichádza s medzinárodnou filmovou súťažou

O necelé dva mesiace, vo štvrtok 10. novembra 2022, otvorí v Trenčíne svoje brány už sedemnásty ročník Festivalu dobrodružných filmov HoryZonty.

Organizátori dúfajú, že po dvoch rokoch poznačených protipandemickými opatreniami si návštevníci budú môcť festival konečne vychutnať bez obmedzení. 

HoryZonty

Dva ročníky hľadania novej cesty k divákovi

Posledné dva ročníky pre organizátorov predstavovali veľkú výzvu a hľadanie nových spôsobov ako sprístupniť divákom festivalový program. HoryZonty sa preto v roku 2020 preniesli do online priestoru a v minulom roku ponúkli kombináciu online projekcie s premietaním v kinosále. „Tento rok by sme sa radi vrátili ku klasickej podobe festivalu,“ hovorí jeho riaditeľka Mária Dutková, podľa ktorej sú atmosféra a osobné stretnutia neprenosné a len ťažko sa dajú sprostredkovať cez obrazovku alebo monitor. Organizátori veria, že 17. ročník, ktorý sa bude konať 10. – 12. novembra 2022 v Dome armády, bude bez obmedzení a zážitok z festivalu si bude môcť odniesť čo najviac ľudí.

Filmová súťaž sa mení na medzinárodnú

Novinkou festivalu, ktorú pocítia hlavne filmoví tvorcovia, je, že filmová súťaž sa mení zo súťaže českých a slovenských neprofesionálnych filmov na súťaž medzinárodnú. Prihlasovanie filmov po prvýkrát prebehlo cez platformu FilmFreeway, kde mali možnosť prihlásiť svoj film tvorcovia naozaj z celého sveta. Výber filmov do programu je takmer ukončený a diváci sa môžu tešiť na približne 30 filmových snímok. Finančnými cenami budú odmenené najlepší festivalový film a najlepší slovenský film, vecné ceny získajú  ocenení tvorcovia za najlepší outdoorový film a najlepší eko film s nízkou uhlíkovou stopou. Neprofesionálni filmári budú mať možnosť získať Cenu pre začínajúceho filmového tvorcu a opäť nebude chýbať ani cena divákov.

 

Magické výšky aj hlbočiny

Organizátori pripravujú aj vystúpenia zaujímavých hostí, v programe budú prezentácie i kratšie besedy s tvorcami či protagonistami filmov. Okrem iných svoju účasť prisľúbil aj horolezec Igor Koller, ktorý tento rok oslávil svoje 70. narodeniny. „Výnimočne zaujímavou hosťkou, na účasť ktorej sme čakali niekoľko rokov, bude česká freediverka, to znamená potápačka na jeden nádych, Alena Konečná. Pozrieme sa teda nielen na štíty najvyšších hôr, ale aj do hlbín morí a oceánov, ktoré sú pre mnohých z nás ešte nedostupnejšie ako horské končiare,“ približuje organizátorka festivalu .

Alena Konečná HoryZonty

Fotosúťaž s akčnou témou „Naplno“

Súčasťou programu budú aj workshopy, autorská fotovýstava a tradičná výstava najlepších fotografií zaslaných do súťaže, tentoraz s témou Naplno“. Uzávierka zasielania fotografií je 23. októbra, dovtedy je možné posielať zábery z outdoorových športov, výletov, či návštev rôznych krajín.

Festival aj tento rok ponúkne návštevníkom možnosť zažiť zaujímavé aktivity. Dospelí aj deti sa môžu tešiť na bežecké preteky, nosičskú súťaž na Farských schodoch a v Parku M. R. Štefánika nebudú chýbať pumptrackové preteky Tour de HoryZonty a iné zaujímavé atrakcie.

Fotosúťaž HoryZonty Bližšie informácie ku súťažiam, ako aj k samotnému festivalu nájdu záujemcovia na stránkach festivalu.