Emily Harrington: prvá žena v histórii zvládla free climb na El Capitan za menej ako deň

Ikonická skala El Capitan v Yosemitskom národnom parku je priam dokonalou prírodnou lezeckou stenou. Svojou úctyhodnou výškou 910 m dominuje svojmu okoliu. Zdolať ju však vyžaduje silu, skúsenosti a odhodlanie. Obzvlášť ak máte radi free climb. 34 ročná lezkyňa Emily Harrington nedávano dokázala to, čo pred ňou zvládli len traja lezci – Tommy Caldwell, Alex Honnold a už zosnulý Brad Gobright – vyliezť El Capitan trasou Golden Gate technikou free climb za menej ako jeden deň.

Prvý pokus v roku 2019 mohol skončiť tragicky

Už ako dieťa bola Emily veľmi cieľavedomou, talentovanou a výnimočnou lezkyňou. Svoje kvality ukázala na viacerých svetových šampionátoch. Nikdy sa však neorientovala len na umelú stenu či skalu. Svoju všestrannosť pretavila v úspech aj v Himalájach, kde sa jej podarilo zdolať aj 2 osemtisícovky vrátane Mt. Everestu.

Vyliezť El Capitan trasou Golden Gate sa pokúsila už v novembri 2019. Jej prvý pokus však skončil pádom, po ktorom bola prevezená do nemocnice. Akoby zázrakom sa jej ale nič vážne nestalo. Pád a neúspech ju však od jej cieľa neodradili. Na El Capitan sa po roku vrátila opäť. Tentokrát úspešne, aj keď menšie zranenie ju ani tentokrát neobišlo. Zdolať skalnú stenu sa jej podarilo za rekordných 21 hodín a 13 minút. Stala sa tak historicky prvou ženou, ktorá zvládla trasu Golden Gate za menej ako jeden deň.