E-Paths: Európske diaľkové turistické trasy

Milovníkom a obdivovateľom dlhých trailov (diaľkových trás) určite netreba bližšie predstavovať traily ako Pacific Crest či Continental Divide. Spolu s Apalačským patria v USA k tzv. „Trojkorune“ všetkých trailov. Každoročne lákajú tisíce ľudí odhodlaných vydať sa na životnú niekoľko mesačnú cestu.

Za výzvou však netreba cestovať až za oceán. Aj Európa má svoje traily. Málo známe a nekomerčné. Krížom-krážom naprieč celým kontinentom ponúkajú divokú prírodu a navyše i kultúrnu rôznorodosť. Niekoľko z nich vám predstavíme.

12 trailov, 70,000 km

Prvé traily v Európe vznikali zväčša v rámci hraníc jednej krajiny. Oficiálne prvým bol National Blue v Maďarsku. Vznikol v roku 1938. Prehlbovanie spolupráce európskych krajín po 2. svetovej vojne a následné vytvorenie Európskej únie zjednodušilo prekračovanie hraníc medzi jej členmi. Vďaka tomu mohli vznikať spojením národných aj medzinárodné traily.

Myšlienka prepojenia národných trailov siaha už do druhej polovice minulého storočia. V roku 1969 vznikla Európska turistická asociácia (http://www.era-ewv-ferp.com/frontpage/), pod správu ktorej traily spadajú aj v súčasnosti. Členmi asociácie je 64 turistických organizácií z 34 európskych krajín. Na Slovensku je to Klub slovenských turistov.

  • V súčasnosti križuje starý kontinent 12 trailov s celkovou dĺžkou 70,000 km. Sú označené písmenom E a poradovým číslom. Najnovšia trasa E12 kopíruje pobrežie Stredozemného mora.
Europske traily

E1: Od fjordov až k Etne

7,950 km zo severu až na juh. Trasa E1-ky začína v Nordkapp - v najsevernejšom bode kontinentálnej Európy. Nasledujúcich 1,700 km do švédskeho mestečka Grövelsjön prechádza územiami na míle vzdialenými od najbližšej civilizácie. Len vy a drsná severská príroda. Nevyspytateľné počasie môže byť skutočnou skúškou silnej vôle.

Ďalej smerom na juh príroda pomaly ustupuje civilizácii. Pribúdajú možnosti na dokúpenie zásob a zároveň ubúdajú vrstvy oblečenia. Dánsko, Nemecko a Švajčiarsko. Lesy, hory, jazerá ale i mestá či vidiek. Cesta ponúka množstvo nádherných výhľadov. Už „len“ 2,000 km na juh Talianska a je to. Trasa cez Taliansko nie je úplne dokončená. Niektoré úseky nie sú prepojené. Po dokončení však bude spájať úplný sever s úplným juhom Európy. 

Stora Sjöfallet National Park
Stora Sjöfallet národný park, foto: STF Saltoluokta Fjällstation

E2: Z Britských ostrovov k Stredozemnému moru

Ak Vás láka spoznať zelené Britské ostrovy, trail E2 o celkovej dĺžke 4,850 km je pre Vás ako stvorený. Okrem Británie prechádza aj štátmi Beneluxu a končí na slnečnej Francúzskej riviére v mestečku Nice.

Trasa medzi severovýchodným Anglickom a severným Belgickom ponúka dve alternatívy. Prvou trasou prechádzate cez Oxford, Reading, Brugge a Antwerpy. Druhá vedie cez Hull, Lincoln, Cambridge a Bergen op Zoom.

Cestou na juh sa cez východné Francúzsko na chvíľu dostanete aj do Švajčiarska, konkrétne k Ženevskému jazeru. Ďalších viac ako 450 km už prechádza len cez územie Francúzska, pričom tu sa nachádza aj najvyšší bod celej trasy - Col de I'iseran (2,764 m.n.m.). Tento Alpský vrch patrí k obľúbeným cieľom pre motorkárov a cyklistov, keďže ide o jednu z najvyššie položených asfaltových ciest v Alpách.

Col de I'iseran
Col de I'iseran, foto: chisloup

E3: Zo Španielska k Čiernemu moru aj cez Slovensko

Neobišli ani Slovensko. Trasa dlhá 6,950 km vedie zo Španielska až k Čiernemu moru v Bulharsku. Podľa plánov by trasa mala viesť až do Portugalska, na pobrežie Atlantického oceánu. Informácie o aktuálnom stave tejto časti trasy však nie sú k dispozícii.

E3-ka aktuálne vedie cez Španielsko, Francúzsko, Luxembursko, Belgicko, Nemecko, Českú republiku, Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Celková dĺžka úseku na Slovensku je 195 km. Trasa začína hraničným priechodom Makov na severozápade územia pri chate Bumbálka. Cez pohoria Javorníky, Súľovské Vrchy, Malú Fatru a Oravskú Maguru prichádza k hraničnému priechodu Trstená. Po asi 170 km úseku na území Poľska sa cez Dukliansky priesmyk vracia späť na Slovensko. Prechodom Nízkych Beskyd, Čergova a Slanských vrchov končí hraničným priechodom s Maďarskom – Slovenské Nové Mesto.

Balkan Mountains - Stara planina
Stara planina (Balkan Mountains), foto: Biser Todorov

E4: Výzva zvaná 10,450 km

Z najjužnejšieho cípu Španielska, cez Pyreneje, Alpy, Balkán, Krétu až po Cyprus. Počas najdlhšieho trailu s dĺžkou 10,450 km zažijete naozaj všetko. Počasie? Môžete sa tešiť na prímorské i vysokohorské. Prírodné scenérie? Navštívite všetko - od pláží, cez jazerá, vysoké hory, údolia ale i dlhé kilometre "ničoho". Fauna? Pripravte sa na opice, vysokú zver, malé/veľké cicavce či plazy, ale pozor i na medvede. Flóra? To nespočítateľné množstvo druhov stromov a rastlín Vás určite očarí.

Trasa prechádza aj cez našich západných (Rakúsko) a južných (Maďarsko) susedov. Nížinatý ráz a jazero Balatón v Maďarsku sú vítanou oddychovkou po náročných alpských túrach.

Viacero úsekov nie je stále úplne dokončených/označených, preto treba s touto skutočnosťou počítať a nepodceniť prípravu. 

Spullersee
Spullersee, foto: Friedrich Böhringer

E5: Alpské dobrodružstvo

Krásu európskych veľhôr môžete obdivovať na trase E5. Z francúzskeho Pointe du Raz na brehu Atlantického oceánu cez mestečko Dijon známe výrobou rovnomennej horčice vedie trasa až do Švajčiarska.

Poznáte najväčšie európske vodopády? Rýnske vodopády (Rhine falls) na rieke s rovnakým názvom lákajú turistov do najsevernejšieho kúta spomínaného Švajčiarska. Už len zhruba 50 km a tretie najväčšie jazero Európy – Bodamské – poteší unavené nohy príjemným schladením. Vítaná prestávka pred náročným prechodom Rakúskych a Talianskych Álp až do mestečka Bolzano.

Terén postupne znižuje na svojej náročnosti, no ešte stále treba prejsť viac ako 150 km až do poslednej destinácie – mesta Verony. E5-kou tak prekonáte viac ako 3,200 km.

Otztal alps
Ötztalské alpy, foto: Robert J Heath

E9: Krásami západného pobrežia

Milujete západy slnka pri vode? Takmer každodenné priam gýčové západy slnka na pobreží oceánu či morí môžete zažiť na trase trailu E9. 5,229 km z portugalského Cabo de São Vicente do estónskeho Narva-Jõesuu (alebo opačne?) kopíruje západné až severozápadné pobrežie Európy.

Prechod cez 12 krajín zaručuje kultúrnu rôznorodosť. Južanský temperament i severskú zdržanlivosť. Popri tom navštívite i desiatky národných parkov a prírodných rezervácií.

Trasa ponúka aj alternatívu v podobe južného pobrežia Veľkej Británie. Vo francúzskom mestečku Roscoff stačí nasadnúť na trajekt do mesta Plymouth. Odtiaľ sa po pobreží dostanete do prístavu Dover, odkiaľ Vás trajekt vezme späť do Francúzska.

Nadmorski Park Krajobrazowy
Nadmorski Park Krajobrazowy, foto: Henryk Bielamowicz

 

Ďalšie trasy vedú nasledujúcimi krajinami:

E6: Fínsko – Švédsko – Dánsko – Nemecko – Rakúsko – Slovinsko – Grécko

E7: Portugalsko – Španielsko – Andorra – Francúzsko – Taliansko – Slovinsko – Maďarsko – Srbsko

E8: Írsko – Spojené Kráľovstvo – Holandsko – Nemecko – Rakúsko – Slovensko – Poľsko – Bulharsko

E10: Fínsko – Nemecko – Česká republika – Rakúsko – Taliansko

E11: Holandsko – Nemecko – Poľsko

E12: Španielsko – Francúzsko – Taliansko – Slovinsko

Viac informácií o trasách, mapy, fotky a skúsenosti či názory ľudí možno nájsť na stránke https://www.traildino.com/. Ako som už však spomínala, nie všetky trasy sú dokončené/prepojené/domyslené na 100 %. Na zvládnutie neoznačených úsekov sú potrebné lokálne mapy, schopnosť improvizovať a v neposlednom rade i silná vôľa a odvaha dobrodruha. Ale nemala by byť skutočná výzva práve o tom?