Do zoznamu UNESCO pribudlo 29 nových členov, medzi nimi sú aj dve české lokality

Od roku 2001 ide o najväčšie množstvo nových vzácnych miest za rok, ktoré sa dostali do Zoznamu svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. V súčasnosti ho teda tvorí až 1121 výnimočných lokalít.

V priebehu posledných 43 rokov sa zástupcovia UNESCO každoročne stretávajú, aby vyhlásili najnovšie monumenty, skupiny budov, náleziská či prírodné lokality, ktoré si zaslúžia celosvetovú pozornosť a zaradili sa do jedinečného zoznamu.

V rámci neho majú svoje pevné miesto napríklad Galapágy, Macchu Picchu či Veľká koralová bariéra.

Niektoré z lokalít sa vďaka zoznamu stali tak populárne, že sa musia boriť s nadmerným množstvom turistov, ale aj klimatickými zmenami. Napriek tomu zoznam UNESCO poukazuje na tieto miesta ako na tie, ktoré musíme pre ich krásu a jedinečnosť chrániť a vážiť si ich.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Insta Good (@insta_good_photography), 30 Júl 2019 o 10:17 PDT

Od Babylonu po Radžastan

Stretnutie zástupcov a členov poroty v rámci UNESCO v meste Baku v Azerbajdžane prinieslo tento rok oveľa viac kultúrnych a prírodných pamiatok do zoznamu ako je zvyčajné. Je ich až 29 a každá z nich spĺňa minimálne jednu z desiatich podmienok získania tohto „titulu“.

Ako sa uvádza aj na oficiálnej stránke pamiatok UNESCO na Slovensku, získať ho môže napríklad „lokalita, ktorá reprezentuje dielo ľudského tvorivého ducha, prináša výnimočnosť alebo aspoň výnimočné svedectvo o kultúrnej tradícií alebo civilizácii, obsahuje mimoriadne prírodné úkazy alebo oblasti výnimočnej prírodnej krásy a estetickej dôležitosti, obsahuje najdôležitejšie a podstatné prírodné prostredia pre zachovanie biologickej rozmanitosti.“ Toto sú najnovší členovia elitného zoznamu:

Bagan, Mjanmarsko

Krásne staroveké mesto je zasypané budhistickými kláštormi, chrámami a pagodami. Nachádza sa na území Barmy (Mjanmarsko), ktorá je dlhodobo izolovaná a aj preto je toto miesto jedným z najvýznamnejších archeologických oblastí. Dochovaných je tu viac ako 2200 stavieb a množstvo ruín.

Ide o oblasť približne 42 km štvorcových a je možné sa do nej dostať aj terénnymi autami či autobusmi. Miestni však odporúčajú dopraviť sa k chrámom na bicykli alebo koči ťahanom koňmi, aby sa čo najmenej narúšal pokoj lokality. Zachované stavby sú takmer výlučne postavené z tehál a niekoľko málo z pieskovca. Medzi najznámejšie tamojšie pagody patria Shwezigon, Bupaya, Mahabodhi, Bu pagoda a Nan pagoda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Diário do Viajante (@diariodoviajantept), 31 Júl 2019 o 5:30 PDT

Sheki, Azerbajdžan

Do zoznamu sa dostalo centrum mesta spolu s Chánovým palácom. Kedysi bolo dôležitým uzlom historických obchodných ciest a jeho architektúra odráža bohatstvo, ktoré do oblasti priniesol obchod s hodvábom na prelome 17. a 18. storočia.

Rezervácia migrujúcich vtákov, Čína

Pozdĺž Žltého mora v Bohaiskom zálive sa nachádza pevnina vytvorená nánosmi pôdy typická miestami červeným sfarbením a ide o najväčšie územie tohto charakteru na svete.

Migrujúcim vtákom slúži ako „švédske stoly“, ktoré sú plné rýb. Vďaka nízkej hladine vody sú ľahko dostupné. Vtáky tu oddychujú, hniezdia a vyhľadávajú miestne pláže ako útočisko.

Paraty, Brazília

Pobrežné mesto slúžilo v minulosti ako hranica Zlatej cesty. Odtiaľto sa do Európy vyvážali cenné kovy v 17. storočí.

Okrem toho, že sa v meste zachovalo veľké množstvo historických budov z 18. storočia, ide aj o hraničnú lokalitu, kde sa nachádzajú jaguáre, vzácny pekari bielopásy či opica menom pavučiak muriki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Voyages Couture (@voyages_couture), 31 Júl 2019 o 6:06 PDT

Národný park Vatnajökull, Island

Tento majestátny park schováva desať sopiek a pokrýva takmer 14 percent celkového územia krajiny. Jedinečný je pohľad na zmrznuté vulkanické skaly, ktoré vytvárajú atypické štruktúry, na vodopády aj zmrznuté ľadové jaskyne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CrazyCat (@crazycat_fun), 25 Júl 2019 o 10:41 PDT

Krzemionki, Poľsko

Ide o banícku oblasť, významné nálezisko prehistorického pásikavého kremeňa, ktorý pochádza až z obdobia neolitu a doby bronzovej.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa AHICE (@ahice_net), 9 Júl 2019 o 1:51 PDT

Writing-on-Stone Provincial Park, Kanada

Pôvodným obyvateľstvom tohto miesta boli Indiáni nazývaní „Blackfoot“. Magické miesto s netypickým tvarom skál sa tiahne údolím Milk River blízko hraníc medzi Kanadou a USA.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Travel Alberta (@travelalberta), 11 Sep 2018 o 7:00 PDT

Jaipur, Radžastan, India

Mesto Jaipur má prívlastok „ružové“ kvôli jedinečnej architektúre a sfarbeniu budov. Bolo postavené v roku 1729 a považuje sa za prvé skutočne plánované mesto v Indii. Bolo postavené na princípoch védskej architektúry.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ?Cristelle? (@kristel_be), 31 Júl 2019 o 11:53 PDT

Sväté hory, Gran Canaria, Španielsko

Nachádzajú sa tu prehistorické obydlia, granáriá, cisterny a chrámy, ktoré mali slúžiť kultu „Matky Zeme“. Najväčší z ostrov bol obývaný kultúrou, ktorá predchádzala moderným obyvateľom, súčasným Španielom.

Seowon, Južná Kórea

Názov Seowon predstavuje neo-konfucionistické akadémie a akademické budovy. Je ich spolu deväť a postavené boli medzi 15. a 19. storočím. Navrhnuté boli tak, aby učili študentov rešpektu voči prírode, dôležitosti mysle aj fyzickej prítomnosti.

Jodrell Bank observatórium, Veľká Británia

Nachádza sa tu najdôležitejšie astronomické observatórium, ktoré bolo prvýkrát využívané v roku 1945 a operuje dodnes.

Vedecké objavy, ku ktorým tu v priebehu rokov došlo, posunuli naše porozumenie a vnímanie meteorov, života vo vesmíre všeobecne, Mesiaca, kvantovej optiky či sledovania kozmických lodí. Observatórium splnilo až štyri z desiatich podmienok pre zaradenie do zoznamu, najviac zo všetkých nových členov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jodrell Bank Observatory (@jodrellbank), 7 Júl 2019 o 1:41 PDT

Architektúra Franka Lloyda Wrighta, USA

Architekt vytváral „organickú architektúru“, do ktorej spadá osem budov v USA.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dzzy (@edisneddih), 31 Júl 2019 o 1:28 PDT

Braga, Portugalsko

Do zoznamu UNESCO sa dostala svätyňa Bom Jesús do Monte, ktorá sa nachádza na hore nad mestom. Ide o svätú horu, na ktorej sa nachádza svätyňa v barokovom štýle a je stará viac ako 600 rokov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Júnior Cruz ? (@juniorcrux), 31 Júl 2019 o 5:53 PDT

Valdobbiadene, Taliansko

V provincii boli ako prírodné dedičstvo ocenené terasovité vinice, ktoré sú svedectvom prastarej tradície miestneho poľnohospodárstva a sú preslávené výrobou nápoja prosecco.

Mafra, Portugalsko

Kráľovské budovy a paláce v talianskom barokovom štýle reprezentujú opulentnosť a silu Portugalska na začiatku 18. storočia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Unlimited Portugal (@unlimitedportugal), 31 Júl 2019 o 1:03 PDT

Hrobky Mozu-Furuichi Kofun Group, Japonsko

Hrobky v meste Osaka boli postavené do tvarov lastúr, štvorcov a kľúčových dierok a naplnené zbraňami či hlinenými sochami. Reprezentujú tradície elitných členov spoločnosti v kofunskom období z 3. až 6. storočia.

Dilmunské kopovité hroby, Bahrajn

Západný Bahrajn je typický takmer 1200 kopovitými hrobmi, ktoré sú dôkazom špecifického druhu hrobiek starovekého Dilmunu typických pre kráľovské rody a ich prívržencov. Najstaršie majú aj 5000 rokov a nachádzajú sa v meste A´Ali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Streetsmart Bahrain (@streetsmartbah), 7 Júl 2019 o 10:36 PDT

Sawahlunto, Indonézia

Do zoznamu sa dostala aj uhoľná baňa v koloniálnom meste z 19. storočia Sawahlunto v Západnej Sumatre. Možno tu vidieť spustnuté koľaje, banícke múzeum aj samotné bane pod zemou. Ide o najstaršie mesto Severovýchodnej Ázie, kde sa začalo ťažiť uhlie.

Babylon, Irak

Brány, sochy, chrámy a divadlo sú tým málom z dôkazov, ktoré ostali stáť na pamiatku niekdajšieho babylonského impéria.

Toto mesto sa považuje za tvorcov mýtických visutých záhrad, ktoré vo svojej literatúre popisovali starovekí Gréci ako jeden zo siedmich divov sveta.

Pskov, Rusko

Kostoly typické pre mesto Pskov reprezentujú jednu z najvýraznejších architektonických škôl v Rusku s budovami s typickými hranatými strechami a cibuľovitými vežičkami.

Francúzska južná a antarktická oblasť, Francúzsko

Ide o jednu z oblastí s najväčším výskytom vtákov, najmä tučniakov kráľovských a žltonosých albatrosov. Okrem toho je tu aj veľká koncentrácia morských cicavcov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Unescostamps (@unescostamps), 14 Júl 2019 o 9:59 PDT

Hyrcanianské lesy, Irán

Tieto prastaré zmiešané lesy siahajú až ku Kaspickému moru a na Zemi rastú 25 až 50 miliónov rokov. Oblasť je domovom 18 druhov vtákov a 58 druhov cicavcov, medzi nimi je aj takmer vyhynutý perzský leopard.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lonely Planet Iran (@lonelyplanetiran1), 6 Júl 2019 o 4:32 PDT

Kladruby nad Labem, Česká republika

Oblasť je preslávená chovom pretekárskych koní plemena „kladruber“. Ide o jedno z najvychýrenejších miest chovu koní v Európe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 체코관광청 (@visitczechrepublic_kr), 9 Júl 2019 o 1:43 PDT

Budj Bim, Austrália

Oblasť typická močiarmi, jazerami a vulkanickými kanálmi je stará viac ako 6000 rokov. Pomohla miestnym chytiť a chovať úhory. Ide o jeden z najstarších vodných systémov na planéte a jeho súčasťou sú chránené územia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Urban Enterprise (@urbanenterprise_au), 10 Júl 2019 o 1:35 PDT

Liangzhu, Čína

Dôkazy existencie starovekej civilizácie Liangzhu sa našli v ruinách mesta. Nachádzalo sa v blízkosti rieky Jang-c’-ťiang a vďaka archeologickým nálezom tu boli objavené dôkazy vodných systémov a uchovávania vody či mestského plánovania.

Kováčske veže, Burkina Faso

V oblasti bolo objavených niekoľko starodávnych baní a kováčskych veží starých viac ako 3000 rokov, ktoré svedčia o vtedajšej existencii spracovávania kovov v regióne.

Augsburg, Germany

Pamiatkou UNESCO sa stal vodný systém kanálov, veží, fontán a hydroelektrických staníc, ktoré sú dôkazom inovatívnosti spravovania vodného systému a vývoja za posledných 700 rokov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Off To Augsburg (@offtoaugsburg), 31 Júl 2019 o 10:39 PDT

Krušnohoří, Česká republika

Banícky región sa tiahne cez Krusnohoří až do Nemecka, do oblasti Erzgebirge. Pozostáva z baníckych miest, podzemných trás, baní a reprezentuje lokálnu banícku kultúru a históriu.

Ťažili sa tu prevažne drahé kovy, napríklad zlato alebo striebro. Šlo o dôležitý zdroj striebra medzi rokmi 1460 a 1560, neskôr sa tu ťažili aj cín a urán.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kudy z nudy (@kudyznudy_cz), 8 Júl 2019 o 12:20 PDT

Xieng Khouang , Laos

V južnom Laose nájdete Planinu džbánov, ktorých je tu viac ako 2000. Využívali sa vraj pri pohrebných obradoch. Dvetisíc rokov staré džbány sú až meter vysoké, vážia až tonu a sú roztrúsené na zhruba 20 miestach okolo mesta Phonsavan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel Belenyi (@danielfromhungary), 4 Jún 2019 o 5:55 PDT