Do Mongolska za kmeňom Cátanov, pastierov sobov

Mongolsko, exotická krajina nomádov v Centrálnej Ázii. Máme v pláne sem vyraziť na expedíciu, ktorej cieľom je spoznať a zmapovať život pôvodných obyvateľov, žijúcich dodnes mimo priameho dosahu civilizácie 21. storočia. Na koňoch vyrazíme za kmeňom Cátanov, pastierov sobov, žijúcich v neprístupných horách, v tajge severného Mongolska. 

catani

catani

Expedícia bude jedinečná, nakoľko jeden z jej slovenských členov v Mongolsku študoval a neskôr v krajine tiež niekoľko rokov viedol kanceláriu medzinárodnej rozvojovej organizácie Človek v Tísni, takže krajinu výborne pozná. Ruské vojenské UAZíky nás počas cesty prevezú cez krásne údolia a v druhej polovici expedície uzrieme aj krištáľovo čisté jazero Chovsgol, mladšieho brata Bajkalu.

Navyše, všetky vydaje idú priamo do rúk domácim, žiadnym sprostredkovateľom. To znamená, priamo šoférom, priamo pastierom koní, priamo miestnym za ubytovanie a podobne. Podporíme tým miestnych ľudí, no zároveň sa snažíme dbať na miestne zvyky a nenarušiť kolorit. Organizáciu expedície pomáha zabezpečovať nezisková organizácia Mongol Yak Society, združujúca kočovných pastierov z horských oblastí.

mongolsko k catanom

  • Z jazdy na koni však netreba mať obavu. Z našich skúseností vieme, ze jazdu na drobných mongolských koňoch zvládnu aj ľudia, ktorí budú sedieť na koni prvý raz.

1. deň: Odlet z Viedne do Ulanbátaru

Doprava letecky zo Slovenska do Ulanbátaru.

ulanbatar

2. deň: Pozemný presun do kláštora Amarbajsgalant

Na letisku nás už budú čakať terénne UAZy, ktoré zabezpečia náš presun na sever Mongolska. Presun do 350 kilometrov vzdialeného  budhistického kláštora Amarbajsgalant. Architektonicky veľmi vydarený budhistický kláštor patrí k štyrom hlavným v krajine. 

klastor mongolsko

3. deň: Pozemný presun do Moronu

Presun 350 kilometrov do mesta Moron. Tu budeme mať možnosť spoznať súčasný život Mongolov v malom meste a tiež zabezpečiť pohraničné povolenia pre naše ďalšie putovanie.

4. deň: Terénny presun autom do Cagan Nur

Opúšťame civilizáciu a vyrážame do stepi končiacej na upätí hor. Cesta do Cagan Nur, posledného výbežku civilizácie, je dlhá 290 kilometrov a v terénnom aute zaberie približne 12 hodín.

mongolsko  

5. deň: Jazda na koni Tajgou

Ozajstné Mongolsko začína tam, kde končia vyjazdené koľaje od aút. Tak aj my kvôli neprestupnému terénu vymieňame auto za kone. 25 kilometrov v sedle koňa postupujeme do srdca hôr, kde žijú pastieri sobov. Príchod do tábora Cátanov.

 

catani

catani

6. deň: Život Cátanov

Vyvrcholenie našej expedície, prichádza v momente keď sa dostávame do ťažko prístupnej oblasti obývanej domorodými Cátanmi. Budeme mať čas na preskúmanie životného štýlu a tradícii domorodých pastierov sobov spolu s našimi sprievodcami. Bude možnosť si skúsiť aj jazdu na soboch a ochutnať mäso zo sobov.

catani

catani

Jednotlivé rodiny sú vzdialené od seba aj 10 kilometrov, pričom platí pravidlo, čím ďalej v divočine, tým tradičnejší spôsob života. Presúvať sa budeme v sedlách našich koní. Vyskúšame si aj prespávanie v tradičnom Cátanskom típí.

catani

catani

7.deň: Jazda na koni späť do civilizácie

Návrat na koni tajgou späť 25 kilometrov do Cagan Núru, kde sú odstavené naše terénne autá. Noc strávime v mongolskej jurte.

catani

8.deň: Terénny presun autom do údolia UJIG

Po návrate z divočiny vyrazíme na autách z hôr do údolia Ujig, ktoré je známe svojou prekrásnou scenériou (160 km, cesta zaberie približne 5-6 hodín terénnym autom). Presúvame sa ďalej k tektonickému jazeru Khuvsgul, ktoré Mongoli nazývajú mladší brat Bajkala. Jazero je obklopené úžasnými horami. Noc v jurte u domácich. 

khuvsgul

khuvsgul

9.deň: Na jazere Khuvsgul

Trekking okolo jazera Khuvsgul. Vychutnáme si prekrásne výhľady na jazero z vrcholkov štítov. Konečne sa okúpame v  jeho kryštáľovo čistých vodách a  zrelaxujeme na jeho brehoch. Zažijeme jeden z najkrajších západov slnka v živote. Noc strávime opäť v pravej mongolskej jurte kde ochutnáme tradičné mongolské barbekiju, Chorchog.

Takto sme sa mali v Mongolsku na predošlých výletoch: 

khuvsgul

khuvsgul

10.deň: Letecký presun do Ulanbátaru

Pozemný presun od jazera Khuvsgul  do sto kilometrov vzdialeného Moronu. Odtiaľ letecky ďalej pokračujeme do Ulanbátaru. Večer si vychutnáme ozajstné mongolské čapované pivo, prípadne podľa ľubovôle zažijeme nočný vír hlavného mesta.

mongolsko

11.deň: Ulanbátar

V Ulanbátare si pozrieme miestny budhistický kláštor Gandan, najväčší v  krajine. Tiež dostaneme možnosť nakúpiť suveníry a  nasať atmosféru na miestnom tržišti a  večer zažijeme neopakovateľné tradičné kultúrne predstavenie.

ulanbatar

ulanbatar

12. deň: Odlet domov

V skorých ranných hodinách odlet späť na Slovensko.

Poznámka: Rátame aj s variantou, že výlet bude dlhší o jeden deň. Ak budete chcieť zostať o deň dlhšie napríklad pri jazere Khuvsgul, môžme to po vzájomnej dohode celej skupiny preplánovať.

Takto sme sa mali v Mongolsku na predošlých výletoch: 

----------------------

Termín: 21.8. aŽ 1.9. 2022 

Predpokladané náklady na výlet: 1850 € + letenka cca 1300 € (súčasná cena letenky je vyššia kvôli vojnovému konfliktu v Rusku, nakoľko nemožeme letier Aeroflotom)

V predpokladanej cene je:

  • zohľadnená kompletná doprava v rámci Mongolska vo vlastných autách s miestnymi šoférmi
  • vnútroštátna letenka Moron - Ulanbátar
  • miestna mongolská strava dostupná podľa situácia a okolností (3-krát denne)
  • ubytovanie (1 krát hotel, 2 krát Airbnb v Ulanbátare, ostatné jurta)
  • služby mongolského a slovenského sprievodcu
  • prenájom koní na výpravu k Cátanom (vrátane stravy v tejto izolovanej oblasti)
  • potrebné povolenia, príprava výletu
  • tričko Dobrodruh

V cene  nie je zahrnuté poistenie, vreckové, alkohol, víza v hodnote 60 € a ich vybavenie na konzulátoch v Prahe alebo Viedni

Je potrebné si vziať so sebou karimatku, teplý spacák, pevnú turistickú obuv a chuť zažiť jedinečné dobrodružstvo v živote. Ide o organizačne veľmi náročnú expedíciu!!!, zmeny programu v prípadne nepriaznivého počasia a rôznych nepredvídaných okolnosti VYHRADENÉ.

Ak chcete s nami vyraziť do Mongolska, píšte nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžete aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)

POZOR: Informačná beseda k výletu sa koná v klubovni Dobrodruh 11. mája o 18.00. Viac info tu: Do Mongolska za kmeňom pastierov sobov s Dobrodruhom

  • Expedíciu pre vyzbieranú skupinu Dobrodruhov zabezpečuje organizácia Mongol Yak Society so sídlom v Ulan Bátare