Divoký západ a indiánska Amerika s Dobrodruhom

Poď si splniť detský sen a vybrať sa po stopách románových hrdinov! Aj ty si v mladosti čítal knihy o Indiánoch, kovbojoch, prvých priekopníkoch na ceste do amerického vnútrozemia? Tentoraz sa vyberieme práve sem. Do USA na dnes už romantický Divoký západ. Po stopách prvých kolonistov - pionierov, na miesta kde sa odohrali významné bitky indiánskych vojen, ale aj spoznávať prírodné krásy štátov Wyoming a Montana. Bude to výlet nabitý vizuálnou krásou ale aj množstvom informácií o histórii amerického Wild West, no aj o pôvodných obyvateľoch Ameriky. 

Tentokrát v miniskupine, rodinná atmosféra, informácie o histórii Divokého západu z prvej ruky. Výlet je zameraný na pobyt v prírode ale bude mať aj silný vzdelávací charakter. Garantom je Radoslav Hlúšek (docent Filozofická fakulta UK, Katedra porovnávacej religionistiky), ktorý sa zaoberá otázkou pôvodných obyvateľov Ameriky vyše 25 rokov a má z tejto oblasti bohaté skúsenosti. 

1. deň - Odlet do Denveru

Odchod na letisko a odlet do USA.

2. deň - Prílet do Denveru, odchod do Laramie

Tu bude oddych po dlhej ceste a aspoň čiastočná časová aklimatizácia. Ubytovanie hotel alebo kemp.

3. deň – Vedauwoo alebo Snowy Range

Po príchode do mesta Laramie sa vyberieme do Vedauwoo – rekreačnej zóny neďaleko mesta, ktorá sa nachádza v Medicine Bow-Routt National Forest. Ide o príjemnú lesnatú zónu, kde pri troche šťastia možno naraziť na losy, wapiti, bobry, výnimočne na pumu. Nachádza sa tam veľa turistických chodníkov vhodných na úvodné prechádzky.

Snowy Range

Alternatívou (podľa príletu do Denveru) je Snowy Range na opačnej strane od Laramie (45 minút od mesta). Patrí do rovnakého national forest, ale je podstatne vyššie a náročnejšie ako Vedauwoo. Najvyšší vrch Medicine Bow Peak má výšku 3663 m. V Snowy Range sa však dajú podniknúť aj ľahké túry, nielen tie na vrcholy jednotlivých štítov. Stretnúť divé zvieratá je ešte pravdepodobnejšie ako vo Vedauwoo.

Vedauwoo - Turtle Rock

4. deň – odchod do Black Hills

Zastávka v Guernsey na Oregon Trail a vo Fort Laramie. 4-5 hodinová cesta do Black Hills na pomedzí Wyomingu a Južnej Dakoty. Zastavíme sa po necelých 2 hodinách v Guernsey na North Platte, kadiaľ prechádzal Oregon Trail a kde sú dodnes vidieť stopy vysťahovaleckých vozov (tzv. Ruts). Potom sa presunieme do Fort Laramie, čo bola najvýznamnejšia pevnosť armády USA na severných Pláňach počas indiánskych vojen. Dnes je to múzeum. Do večera by sme mali prísť do Black Hills.

Oregon Trail

5. deň - Black Hills

Custer State Park, Black Elk Peak, Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial.

Návšteva Crazy Horse MemorialMount Rushmore, teda 2 protichodných historických monumentov – indiánskeho a amerického. Black Hills totiž dodnes sú posvätnými horami predovšetkým Lakotov, ale i Severných Šajenov, či Vraních Indiánov. Podľa Lakotov je to „Srdce všetkého, čo je“, stred ich sveta a miesto, kde sa zrodili bizóny i ľudia. Monument 4 amerických prezidentov je znesvätením posvätných hôr, jeho indiánsky náprotivok – Crazy Horse Memorial – je však tiež kontroverzný.

Crazy Horse Memorial

Mount Rushmore

Prejazd Custerovým štátnym parkom (bizóny) smerom na Needles a k jazeru Sylvain Lake, odkiaľ sa dá ísť ľahkou turistikou na Black Elk Peak (bývalý Harney Peak), čo je najvyšší vrchol pohoria (2208 m).

6. deň – Spearfish Canyon, Crow Peak, devils Tower

Navštívime Spearfish Canyon v severnej časti Black Hills, pre fajnšmekrov sa pozrieme i na miesto poslednej scény z filmu Tanec s vlkmi. V kaňone je možná ľahká pešia turistika. Podľa času sa presunieme do vedľajšieho údolia a vystúpime na Crow Peak. Odtiaľ sa vyberieme do národného parku Devil´s Tower, pričom po ceste sa zastavíme na archeologickej lokalite Vore Buffalo Jump, čo je tzv. bizóní skok, kde Indiáni lovili bizóny od pradávnych čias.

Devils tower

7. deň – Powder River Country pod Bighorns Mts.

Powder River Country medzi Black HillsBighorn Mts. bola poslednou „pevnosťou“ Lakotov Severných Šajenov a Severných Arapahov, ich poslednou bizóňou krajinou. Práve tam, pod pohorím Bighorns sa odohrali posledné indiánske vojny na Pláňach po občianskej vojne. Ide najmä o vojnu Červeného Oblaka (1866-1868), čo bola jedna z mála vojen, ktorú Indiáni proti belochom vyhrali, a o Veľkú siouxskú vojnu (1876-1877), ktorej súčasťou bola aj slávna bitka na Little Bighorne. Navštívime miesto Fetermanovho masakru (1861) a pevnosť Fort Phil Kearney, ktoré sa týkajú vojny Červeného Oblaka.

Little Bighorn - Custerov Last stand

8. deň – Little Bighorn

A rezervácia Vraních Indiánov a severných Šajenov. Pokračujúc v dejinách indiánskych vojen sa presunieme do Montany na Little Bighorn a do rezervácií Vraních Indiánov a Severných Šajenov.

9. deň – Medicine Wheel a ďalej do Cody

Cesta krížom cez hradbu v podobe Bighorn Mts. ďalej na západ. Zastavíme sa na Medicine Wheel (2939 m), jednom z najposvätnejších miest Indiánov, dnes i historicky najmä Vraních Indiánov, ale ide o miesto, ktoré je podľa archeológov navštevované za rituálnymi účelmi už 7000 rokov. Odtiaľ budeme pokračovať do povodia rieky Bighorn (Bighorn Basin) a do mesta Cody.

Medicine Wheel

10. deň – Cody, Buffalo Bill Center of the West

Centrum zahŕňa 5 múzeí (https://centerofthewest.org/our-museums/), všetky pod jednou strechou. Každý si príde na svoje, pretože medzi nimi sa nachádza napr. prírodovedné múzeum (súvisiace s Greater Yellowstone Ecosystem), múzeum Indiánov Plání či múzeum strelných zbraní. Odtiaľ sa pohneme smerom na Yellowstone.

11. deň – Yellowstone

Výlet do Yellowstone – divočina (bizóny, wapiti, možno medvede a vlky), gejzíry (vrátane Old Faithful), kaňon rieky Yellowstone. Možnosť urobiť si krátky výlet na Ribbon Lake (4 hodiny) alebo niekde inde. Treba rátať s tým, že cez leto je park plný ľudí a dopravné zápchy a davy na gejzíroch a pri kaňone sú bežné.

Yellowstone

Yellowstone

Yellowstone river

12. deň – Yellowstone

To isté, čo deň predtým.

13. deň – Grand Teton, Wind River, Laramie

Cez park Grand Teton sa vyberieme späť na východ. Podľa času sa zastavíme v meste duchov South Pass City, v rezervácii Východných Šošonov a Severných Arapahov Wind River a v meste duchov Jeffrey City (na rozdiel od South Pass City sa mestom duchov stalo až koncom 20 storočia). Do večera prídeme do Laramie.

Grand Teton

14. deň – Denver, letisko

odchod do Denveru na letisko, rozlúčka s indiánskou Amerikou a odlet.

15. DEŇ - Prílet do Európy

Návrat na letisko Viedeň, odchod na Slovensko a spracovanie dojmov z tohto vizuálnymi ale aj informáciami nabitého výletu.

---------------------------------------------------

Cena tohto nadupaného výletu je:

  • 1700,- EURO
  • Plus cena letenky do Denveru cca 1000€ podľa aktuálnej ponuky.
  • počet účastníkov na jeden výlet je limitovaný na 3 ľudí + sprievodca!!! (jedno auto)

Stravovať sa budeme podľa podmienok amerického kontinentu. Raňajky a večeru si kúpime vopred, obed – ak zrovna nebudeme na treku – si kúpime v niektorom stravovacom zariadení.

Spací vak s komfortom do - 2 st. Celzia vám bude postačovať.

V cene výletu je zahrnuté:

  • spanie v kempoch 
  • spanie v hoteli/hostel cca 2-3 noci
  • auto + pohonné hmoty
  • vstup do národných parkov

V cene výletu nie je zahrnuté:

  • cestovné poistenie
  • stan, spacák
  • dodatočná batožina okrem 1 tašky na palubu a 1 batohu do podpalubia
  • kvalita počasia
  • strava
  • výdaje osobnej potreby
  • vybavenie vstupných povolení do USA

Termín: Koniec júla, prvá polovica augusta 2022. Termín upresníme keď sa vyzbierajú záujemci. Limit 3 výletníci!

Poznámka: Zmena programu vyhradená. Ideme na roadtrip, cestou sa môžu udiať nepredvídané okolnosti. V takom prípade budeme operatívne upravovať na mieste všetko podľa aktuálnej situácie.

Výlet je vhodný pre ľudí, ktorí nie sú nároční. Prespávapať sa bude väčšinou v kempoch a sprcha bude pomocou SUN SHOWER alebo kúpačka v rieke. Ide o punkerský roadtrip, s dôrazom na prírodu a históriu. 

- výlet je organizovaný v spolupráci s University of Wyoming v meste Laramie.