Čo s pár dňami voľna? Poďte preskúmať Dolné Rakúsko

Keď našinec počuje Rakúsko povie si diaľnica, vysoké hory, či bicyklovačka a domnieva sa, že za peknými zážitkami musí precestovať hodiny a hodiny v aute. Opak je pravdou. Poďte sa pozrieť do Dolného Rakúska, ktoré ukrýva skvosty o ktorých ste možno vôbec netušili.

Začnite dobrou kávou či chutnými raňajkami na eko farme Bauernspeis Unger

Ak sa vyberiete zo západného Slovenska a hľadáte pekné miestečko na chutné raňajky rodinná farma, obchodík a kaviareň Bauernspeis Unger v dedinke Wagram an der Donau je miestom, kde sa musíte zastaviť. Ide o unikát, ktorý postupne naberá na obľube nielen u domácich ale aj u turistov.

 

Bauernspeis Unger, Dolné Rakúsko

Rodinná farma rozprestierajúca sa na ploche 50 hektárov sa zameriava na ekologické poľnohospodárstvo, výrobu vlastných produktov otvorila aj miesto pre domácich a pocestných, ktorým vo svojej kaviarni ponúka jedlo z vlastných surovín. Nakúpiť si môžete aj rôzne bio oleje, džemy, mušty a všelijaké poctivé dobroty podľa sezónnosti.

Bauernspeis Unger, Dolné Rakúsko

Keď sme tam boli na návšteve my, bola práve sezóna jahôd a jahodové prosecco či čerstvá šťava z jahôd vypestovaných na poli, na ktoré dovidíte priamo z kaviarne je nezameniteľný. Bauernspeis Unger, Dolné Rakúsko

 Viac o tomto rodinnom podniku sa môžete dočítať tu.

Poprechádzajte sa na mieste, kde padla Rakúsko-uhorská monarchia

Nenápadný poľovnícky zámok Schloss Eckartsau v sebe ukrýva neskutočnú históriu a osudy, ktoré chytia za srdce. Možno ste netušili, že je to miesto, kde bola oficiálne ukončená Rakúsko-uhorská monarchia, utiahol sa tu dedič trónu Franz Ferdinand či posledný rakúsky cisár Karol a rodinou.

Schloss Eckartsau, Dolné Rakúsko

Schloss Eckartsau Je to miesto opradené nielen príbehmi, ale aj kuriozitami ako „horúce nohavice“ (nohavice s dierou pre dámy, aby nemuseli počas svätej omše nikam odbiehať a vedeli sa vycikať v stoji a je to aj miesto, ktoré leží iba 24 kilometrov od hranice mesta Bratislava.  

Schloss Eckartsau

Cyklisti sa k nemu vedia pohodlne dostať vďaka dunajskej cyklotrase a oddýchnuť si v tieni stromov v rozľahlom parku obkolesujúcim zámok. 

TIP:

Prehliadku zámku viete absolvovať od apríla do októbra a dokonca, aj v slovenčine. V slovenčine nájdete aj informácie na ich oficiálnej stránke s podrobnosťami https://www.schlosseckartsau.at/ 

 

Schlaďte sa plavbou na historickej drevenej lodi Tschaika

Skutočnú romantiku a krajinu z hladiny Dunaja si môžete vychutnať vďaka plavbe na na drevenej historickej lodi Tschaika. Tento typ veslovateľných podlhovastých a pomerne úzkych, na šírku iba 2,4 m širokých lodí slúžil pôvodne ako vojnová loď. Loď na ktorej sa viete plaviť bola postavená podľa plánov z roku 1530.

Tschaika lod

Loď je vybavená 20 veslárskymi miestami a aj dnes sa na nej dá veslovať ako v minulosti. Loď je ovládaná 7 metrov dlhým kormidlom. Jej nosnosť sú údajne 4 tony. Ako nám prezradil náš kapitán, lode Tshaika vznikli z tradičných lodných foriem a Osmanská ríša ich pomohla rozšíriť po celom Dunaji.  

Tschaika lod

Ak sa pýtate odkiaľ pochádza názov Tschaika (Čajka) tak vedzte, že od 16. storočia do polovice 19. storočia boli „Čajci“ súčasťou habsburskej cisárskej a kráľovskej dunajskej flotily. Kotviť ju nájdete pri bývalom mlyne kde je dnes reštaurácia Humer´s Uferhaus.

 

Ochutnajte mieste vína a prespite v historickom Hainburgu

Svoj deň viete ukončiť lepšie ako ochutnávkou vína v neďalekých dedinkách. My sme sa napríklad vybrali do vinárstva v dedinke Göttlesbrunn, ležiacej iba 10 kilometrov od Hainburgu. Navštívili sme vinárstvo rodiny Netzl  ktoré sa pýši výrobou a exportom do celého sveta vín z regiónu  Göttlesbrunn – Carnuntum. Dostať sa tam viete pohodlne taxíkom či na bicykli.

Netzl vinárstvo

Netzl vinárstvo

Tip na gastronomický zážitok

Po chutnom víne a určite zastavte na večeru v reštaurácii mladých vinárov a gastronómov Jungwirth, Göttlesbrunn. Nám tam neskutočne chutilo, obsluha bola viac ako erudovaná a pozorná a musím povedať, že je radosť vidieť podnik, ktorý dbá na každý detail čo sa lokálneho jedla i znalosti obsluhy týka.

Jungwirth, Göttlesbrunn

Prespať viete následne v jedno z hotelov v historickom Hainburgu a užiť si tak pohodu nočného mesta, i pohľad na Slovensko spoza hraníc.  

Hainburg

Ráno zase viete pokračovať v prehliadke Hainburgu, navštíviť múzeum skladateľov Josepha a Michaela Haydn, či unikátne rímske osídlenie Carnuntum, ale o tom nabudúce.