Čína zatvára extrémne sklenené mosty, pribúdajú fatálne nehody

Motiváciou pre návštevu Číny je pre turistov nielen bohatá história a exotickosť, ktorá vyplýva z danej kultúry, ale aj inovatívnosť, ktorou Číňania k turizmu pristupujú. Vybrané lokality menia na príťažlivejšie rôznymi metódami. Napríklad aj pomocou adrenalínových atrakcií.

K vyhľadávaným šokujúcim miestam patria známe sklenené mosty a ďalšie sklenené atrakcie zabudované do skál a prírodných útvarov. Všetci dobre poznáme videá otrasených návštevníkov, ktorí v kŕči a často aj poštvornožky prechádzajú dlhými visutými mostmi s podlahou z hrubého skla a s výhľadom do nekonečna hlbokých priepastí medzi skalami.

V Číne sa ich v súčasnosti nachádza až 2300. Pre používateľov Instagramu a ďalších sociálnych sietí sa stali obľúbenými turistickými cieľmi. Nápor návštevníkov však so sebou prináša aj nepríjemnosti v podobe množstva nehôd. O život na sklenených mostoch doposiaľ podľa informácií portálu Lonely Planet prišli dvaja turisti, zranili sa však desiatky.

Kritizované nebezpečenstvo

Mnoho ľudí vyhľadáva atrakcie, ktoré v nich vzbudzujú strach, napätie a adrenalín. Iní však sklenené mosty a vysoké riziko zranenia kritizujú, rovnako ako aj ich enormný počet.

Šialenstvo okolo sklenených mostov započal most Zhangjiajie v provincii Henan s krásnou prírodou, ktorý bol otvorený v roku 2016 a do otvorenia mosta Hongyagu Scenic Area bol najdlhším a najvyšším mostom na svete. V tom istom roku sa v meste Zhangjiajie na jednom zo sklenených chodníkov v oblasti zranil turista, na ktorého začali padať kusy skál.

Nebezpečné sú najmä sklenené konštrukcie v provincii Guangxi. Tento rok tu na sklenenej šmykľavke zomrel jeden turista, ktorý sa prepadol cez zábrany konštrukcie, šiesti ďalší sa zranili. Išlo najmä o dôsledok predošlého dažďa, ktorý spôsobil extrémnu šmykľavosť skla.

Šmykľavka zabila turistu aj v provincii Hebei. Turistov v roku 2015 vystrašil aj visutý most v provincii Henan, ktorý začal praskať napriek tomu, že bol otvorený len dva týždne.

Radšej to zatvorme

Obavy z nebezpečenstva a tlak verejnosti prinútil čínsku vládu vydať nariadenie vyžadujúce kontrolu bezpečnosti sklenených mostov a podobných atrakcií. Na jeho základe došlo k ich uzatvoreniu. Podľa čínskej štátnej televízie CCTV muselo byť v provincii Hebei v priebehu posledných 18 mesiacov zatvorených až 32 takýchto adrenalínových atrakcií.

Medzi nimi sú sklenené mosty, prechody v skalách aj sklenené rozhľadne na vrcholoch kopcov. Medzi nimi je aj známy Hongyagu Scenic Area, ktorý bol donedávna najdlhším skleneným mostom na svete. S dĺžkou 488 metrov a šírkou 4 metre visel most vo výške 218 metrov nad údolím a bol otvorený v júli 2018.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa RTVSLO.si (@mmcrtvslo), 31 Okt 2019 o 12:36 PDT