Cestovanie do Česka sa vracia do stavu pred pandémiou

Po prísnych obmedzeniach, ktoré priniesla do oblasti cestovania pandémia covid-19, sme sa konečne dočkali dobrých správ. Pre vstup do Českej republiky z krajín EU+, teda aj zo Slovenska, už nie je potrebný žiadny doklad spojený s koronavírusom. Cestovanie k susedom sa tak vracia k rovnakým podmienkam ako pred pandémiou.

Od 18. 3. 2022 už nie je nutné vypĺňať príjazdový formulár, testovať sa na prítomnosť vírusu, ani sa preukazovať certifikátom o očkovaní či prekonaní ochorenia. V tomto týždni sa uvoľnilo aj nosenie respirátorov – aktuálne sú povinné len v hromadnej doprave a pri návšteve zdravotníckych a sociálnych zariadení.

„Chcela by som preto srdečne pozvať slovenských hostí do Čiech a na Moravu – príďte si oddýchnuť, pobaviť sa, navštíviť naše pamiatky, múzeá, vychutnať si kvalitnú gastronómiu, pozrieť si aktuálne výstavy, poprechádzať sa prebúdzajúcou jarnou prírodou, skrátka načerpať energiu. Covid odchádza, ale my sme konfrontovaní s hrozivými správami o situácii na susednej Ukrajine. Som presvedčená, že nesmieme pritom rezignovať na normálny život a aby sme vedeli lepšie čeliť náročným časom, potrebujeme kvalitný oddych. Verím, že ten vás v Česku isto iste čaká a nesklame,“ hovorí Nora Gill, riaditeľka CzechTourism Slovensko.

karlštejn
Karlstejn_FOTO © CzechTourism – fotobanka, autor Libor Sváček

A aby sme vám trochu uľahčili rozhodovanie, kam sa vybrať, pridávame niekoľko aktuálnych tipov. Na hradoch a zámkoch si kasteláni pripravili pre novú sezónu množstvo noviniek, ktorými chcú prekvapiť svojich návštevníkov. Nové trasy tento rok nájdete napríklad na Frýdlante, Karlštejne, v Českom Krumlove, ale aj na zámkoch Opočno a Dobříš. Na jar sa v Plzni otvára po dvojročnej rekonštrukcii Veľká synagóga a susedný rabínsky dom. Deti sa potešia návšteve Majalandu Praha – najväčšieho krytého zábavného parku v Česku alebo IQ Parku Ideon v Pardubiciach – nového centra zábavy zameraného predovšetkým na virtuálnu realitu. Milovníci krásnych výhľadov sa môžu vybrať na „Rozhľadňu roku 2021“, ktorou sa stala Dalimilova rozhľadňa na vrchu Větrov.