Cesta hrdinov SNP | zopár zaujímavostí

Cesta hrdinov SNP je najdlhšia turistická magistrála na Slovensku. Celková dĺžka je približne 765 km a prevýšenie je viac ako 30-tisíc metrov. Cestou, ktorá trvá v priemere 25–28 dní, vás bude sprevádzať červená turistická značka.

Sen mnohých nadšencov, ktorí tajne snívajú, že raz prejdú pešo cez celé Slovensko siaha zo severovýchodu krajiny (Dukliansky priesmyk) až na západ (Devín). Cesta hrdinov SNP prechádza väčšinu významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania a počas oslobodzovania krajiny v rokoch 1944 až 1945. Odvaha a vytrvalosť boli vlastnosti našich predkov, ktorí bojovali za našu krajinu. Aj dnes sprevádzajú tých, ktorí sa bez strachu a plní odhodlania vydajú na túru cez najväčšiu slovenskú magistrálu.

Trasa Cesty hrdinov SNP bola pomenovaná v roku 1956

Jej priebeh kopíroval od Devína po Dobšinskú ľadovú jaskyňu staršiu Štefánikovu cestu z roku 1928, ďalej už išla trasa smerom do Košíc, Prešova, Bardejova, Svidníka na Duklu po svojej trase. Postupne sa prechádza pohoriami Laborecká vrchovina, Ondavská vrchovina, Busov, Čergov, Šarišská vrchovina, Čierna hora, Volovské vrchy, Spišsko-gemerský kras, Stolické vrchy, Nízke Tatry, Starohorské vrchy, Veľká Fatra, Kremnické vrchy, Žiar, Malá Fatra, Strážovské vrchy, Biele Karpaty, Myjavská pahorkatina a Malé Karpaty.

Najvyšším vrchom trasy je vrch Ďumbier (2043 m.n.m.)

Trasa prechádzajúca najrôznejšími kútmi Slovenska, počas ktorej narazíte napríklad aj na unikátnu technickú pamiatku – Chmarošský viadukt pri Telgarte.

viadukt pri Telgarte

Cesta hrdinov SNP je výzva, akých je na Slovensku veľmi málo. Na opísanie zážitkov sa len ťažko hľadajú slová, Nádherná a rozmanitá slovenská príroda je priateľom aj nepriateľom každého, kto sa na túto cestu vydá.  Ak sa naozaj rozhodnete ísť, neberte to na ľahkú váhu a na cestu sa skutočne dobre pripravte. Odmenou vám bude jedinečný zážitok na celý život.

  • Krásu Slovenska zachytenú v ilustráciách si môžete pozrieť na www.tritri.sk.

Ak si chcete prečítať skúsenosti tých, čo už Cestu hrdinov SNP prešli, tu sú články a videa: