Cesta hrdinov SNP – Ako som svoje putovanie ukončila vydaním knihy

Pred 2 rokmi, uprostred doby Covidovej som sa rozhodla uskutočniť asi najbláznivejší nápad za moju doterajšiu existenciu - zbaliť 15 kilový batoh a prejsť 770 km krížom cez Slovensko po Ceste hrdinov SNP z Dukly na Devín.

Dôvodov, prečo som sa na takéto niečo dala bolo viacero, no jeden z nich bol napísať o tom knihu.

V nasledujúcom článku sa vám pokúsim zreprodukovať, ako celý proces prebiehal od prvotného písmena vo Worde až po samotné vydanie knižky na vlastné náklady.

Prechod po Ceste SNP som dokončila koncom augusta v roku 2020

Nasledovalo pár týždňov, počas ktorých som sa „dávala dokopy“ (predsa len, bol to úctyhodný výkon...) a pomaly som si v hlave dávala dokopy štruktúru, ako to celé vlastne idem napísať. Premýšľala som a premýšľala, až som dospela k záveru, že najlepšie bude aj tak úplne jednoduché spisovanie „deň po dni“.

Začiatkom októbra som zapla prvý raz Word a pustila sa do písania. V tomto čase začala druhá vlna pandémie, poctivo sme všetci sedeli doma a ja som mala na písanie veľa času. Avšak, prehodnotila som rozhodnutie urobiť z toho knihu. Radšej celý príbeh zverejním ako blog a uvidím, aké budú naň ohlasy.

Po necelých troch mesiacoch bol blog hotový, link som „postla“ na Facebook a čakala. Reakcie nenechali na seba dlho čakať, drvivá väčšina bola vysoko pozitívna! A tak som písala ďalej aj ostatné moje turistické zážitky.

Lenže, teraz s odstupom času mi už blog nestačil a nadišla tá správna chvíľa ozaj tú knihu vydať. Za pomoci uja Google som objavila Publico. Vraj taký „side-project“ od Martinusu, ktorý má pomôcť autorom vydať knihu na vlastné náklady. Vydanie pomocou vydavateľstva som zamietla, pretože knihu som chcela skutočne mať a šanca na akceptovanie rukopisu je malá.

Nasledovalo niekoľko mesiacov gramatických korektúr, štylistických úprav pôvodného textu, s ktorými mi pomáhala najmä rodina a priatelia. Ďalej podpis zmluvy a zaplatenie poplatku za tvorbu samotnej knihy. Keďže som samovydavateľ, na zaplatenie tlače papierovej knihy a jej distribúcie do kníhkupectiev by som asi musela najskôr predať obličku, z textu sa stala „iba“ e-kniha.

A je to tu. Po 2 rokoch od napísania prvého písmena je kniha na svete a dostupná v niekoľkých slovenských internetových kníhkupectvách, napr. Martinus! Možno týmto článkom nakopnem ďalších vás ašpirujúcich spisovateľov, aby ste svojim zážitkom a dobrodružstvám dopriali to správne ukončenie!

Knihu nájdete napr. na adrese https://www.martinus.sk/?uItem=1779101