Český les a zabudnuté dediny česko-nemeckého pohraničia

Už od čias stredoveku spájala historické české kráľovstvo s údolím Dunaja takzvaná Zlatá stezka. Dnes ju tvorí viac ako 630 km turistických trás. Prechádzajú cez Bavorsko, Plzeňský kraj až do Južných Čiech. Jej súčasťou je mnoho prírodných rezervácii, lesov, ale aj viacero historických pamiatok.

Český les alebo Böhmischer Wald

V severnej časti sa nachádza Český les, na Bavorskej strane Böhmischer Wald. Tento hornatý pás tvoril vždy prírodnú hranicu medzi Nemeckom a Českom a tento fakt na ňom zanechal svoje stopy. Pôvodne husto zalesnené územia sa vplyvom človeka zmenili na veľmi rôznorodú mozaiku biotopov. Český les je chránená krajinná oblasť od roku 2005 a má rozlohu 473 km štvorcových.

cesky les

Táto oblasť bola prevažne obývané nemeckou menšinou, po druhej svetovej vojne násilne presídlenou. Po zatiahnutí železnej opony bolo vybudované silne strážené hraničné pásmo široké niekoľko kilometrov. Mnoho dedín, ktoré zostali v tomto pásme bolo úplne zničených. Dohromady zmizlo v oblasti Českého lesa až šesťdesiat dedín. V miestach týchto usadlostí prebiehajú výkopové práce a čiastočná oprava prevažne financovaná potomkami pôvodných obyvateľov.

Lučina alebo tiež Grafenried

Jednou z týchto usadlostí je napríklad Lučina alebo tiež Grafenried. Toto miesto je smutným mementom so zvláštnou atmosférou. Len pár stoviek metrov vzdialené prosperujúce nemecké dediny, vytvárajú silný kontrast ku skeletom domov, kostolov a hostincov, ktoré vystupujú z lesného porastu, na strane českej.

Pri mnohých budovách sú vystavené aj bežné domáce predmety, objavené pri vykopávkach, ktoré nám pripomínajú že tieto ruiny boli niekoho domovom, v ktorom prežil väčšinu svojho života. V okolí sa nachádza niekoľko podobných lokalít, ktoré si možno pozrieť z blízka, napríklad husto zarastený mlyn Seeg. Ich návšteva vo vás určite zanechá silný dojem.

Lučina  Grafenried

Lučina  Grafenried

Vrch Čerchov

Ďalšou zaujímavosťou v okolí sú vojenské pozorovacie veže na najvyšších bodoch. Dobrým príkladom je Vrch Čerchov ktorý je so svojimi 1042 metrami najvyšším bodom Českého lesa.

Pôvodne slúžil ako významný turistický míľnik, na jeho vrchu už v roku 1910 postavil miestny turistický klub vyhliadkovú vežu.

Neskôr slúžil ako špionážne zariadenie pre nacistov a následne pre komunistov.

  • Dnes je opäť turistickou atrakciou. Turistická veža je dodnes prístupná a celý areál čaká skorá rekonštrukcia. Veža ponúka vynikajúci výhľad ako na českú, tak na nemeckú stranu. Navyše sa na vrch Čerchov dostanete aj pohodlne autobusovou linkou.

cerchov cesky les

cerchov

Okolitý les Čerchov je krásny a nedotknutý

Je to vďaka tomu, že je to najväčší nekontrolovaný les v Čechách, čiže v  Čerchove na žiadnu ťažbu dreva nenarazíte. Z Čerchova vedie hneď niekoľko príjemných turistických trás, napríklad hrebeňovka, cez voňavý a tichý les. V lese sa vyskytuje aj veľmi vzácny a plachý rys a mnoho iných zaujímavých druhov.

cesky les

cesky les

Český les je rozhodne miesto, na ktoré si počas návštevy Plzeňského kraja treba nájsť čas. Ponúka naozaj mnoho rozdielnych zážitkov, celá oblasť je však veľmi málo navštevovaná. Hlavným dôvodom bola absencia ciest a turistickej infraštruktúry. Táto situácia sa však pomaly zlepšuje. Snahu prilákať viac návštevníkov môžeme vidieť v stavbe Domu prírody v Klenčí pod Čerchovem, ktorý ponúka peknú expozíciu o parku Český les zameranú hlavne pre deti. Stále je však jednoduchší prístup na väčšinu zaujímavých miest, hlavne Grafenried a Seeg, z Bavorskej strany.

Je to ale práve malé množstvo turistov, ktoré Českému lesu dodávajú špecifickú atmosféru než majú iné, častejšie navštevované miesta v okolí. Práve tu si môžete skutočne vychutnať roky nedotknutú prírodu.

- článok napísaný v spolupráci s CzechTourism.