České kúpele hlásia: Máme otvorené, tešíme sa na vás

Po dvoch rokoch obmedzení kvôli koronavírusu sa české kúpele chystajú v máji a júni slávnostne privítať svojich návštevníkov. Začína sa tradičná kúpeľná sezóna. S plnou parádou sa postupne otvoria Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Jáchymov, kúpele Libverda, Luhačovice, Lázně Jeseník a i. Prinášame prehľad, ako bude otvorenie v oázach pre zdravie a pohodu vyzerať.

Slávnosti českých kúpeľov odštartujú 6. – 8. mája tradične v Karlových Varoch. Tento rok ide už o 665. sezónu. V sobotu čaká hostí družina Karola IV., svätenie prameňov pápežským nunciom alebo fanfárami zo Zámockej veže. Potom sa slávnosti každý víkend presúvajú do ďalších kúpeľných miest Karlovarského kraja. 13. – 15. mája v Mariánskych Lázňach oživia zabudnutú tradíciu: oslavu Dňa matiek. 21. mája prejde Františkovými Lázňami pochod mažoretiek, 28. mája si v Jáchymove okrem iného prehliadkou štôlne Astoria pripomenú 110. výročie založenia Radium Palace. 4. júna v kúpeľoch Kynžvart vystúpia mažoretky, uskutoční sa žehnanie prameňov a bude možné si vyskúšať vybrané procedúry. 

Marianske lazne
Marianske Lazne, FOTO CzechTourism, autor Libor Sváček

„V roku 2019, teda pred covidom, do českých kúpeľov prišlo 884 tisíc hostí, z toho bolo 55 % Čechov, 24 % Nemcov a 7 % Rusov. Dvaja z troch kúpeľných návštevníkov mierili do Karlovarského kraja. Kúpele bývali najmä o bonitných klientoch, tie najžiadanejšie v Karlovarskom kraji často o hosťoch z Ruska. Pretože je teraz okrem koronavírusu všetko zložitejšie kvôli vojne na Ukrajine, v CzechTourisme sa zaoberáme aj tým, kto výpadok ruskej klientely nahradí,“ hovorí riaditeľ Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodáva: „Naším hlavným trhom pre české kúpele je Nemecko. Pracujeme na tom, aby ruských návštevníkov aspoň čiastočne nahradili hostia z Blízkeho východu (štáty GCC) a čiastočne Izraela. Veríme, že pomôže nielen naša kampaň, ale aj spolupráca s letiskom Praha na priamych leteckých spojeniach s Blízkym východom.“

„Pre Karlovarský kraj je kúpeľný cestovný ruch kľúčový. V roku 2019 znamenal 549 tisíc hostí, pričom v tejto časti ČR ako v jedinej prevažovali zahraniční návštevníci kúpeľov,“ hovorí riaditeľka odboru produktového manažmentu a regionálnej spolupráce Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism Veronika Janečková a dodáva: „Aj preto v Karlových Varoch od 23. do 24. mája v spolupráci s Destinačnou agentúrou Živý kraj, mestom Karlovy Vary a za podpory Karlovarského kraja chystáme výročný Travel Trade Day. T. j. obchodné jednanie českých podnikateľov, regiónov a ďalších subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu s medzinárodnými odberateľmi. A to s cieľom podporiť návštevnosť Českej republiky.“

„Kúpele v Karlovarskom kraji zažili kritické dva roky spojené s covidovou krízou, s odlivom ruských kúpeľných hostí sa navyše museli preorientovať na iný typ návštevníkov a prispôsobiť ponuku na mieru aj českej klientele. Pre všetkých je to veľká výzva a som presvedčený, že vďaka vysokej úrovni našej kúpeľnej liečebnej starostlivosti a atraktivite regiónu bude nová sezóna jednoznačne úspešná. V závere mája u nás tiež privítame účastníkov Travel Trade Day, čo je príležitosť na výmenu aktuálnych informácií medzi aktérmi v cestovnom ruchu z ČR aj zahraničia a platforma na riešenie a uzatváranie zmlúv. Karlovarský kraj to vníma ako prestížnu udalosť, ktorú hrdo podporujeme,“ zdôrazňuje hajtman Karlovarského kraja Petr Kulhánek a pripomína, že Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně sú zaujímavým cieľom návštevníkov aj preto, že boli v minulom roku zapísané na zoznam UNESCO.

Program k otvoreniu kúpeľnej sezóny v Karlovarskom kraji je na www.zivykraj.cz.

Slávnosti chystajú aj inde v Českej republike. Už 868. sezónu začnú najstaršie stredoeurópske kúpele Teplice v Čechách. Od 27. do 29. mája sa stred mesta premení na jednu veľkú slávnosť pod holým nebom. Hudobné scény rôznych žánrov ponúknu koncerty, letné kino, muzikál, historické trhovisko aj poďakovanie teplickým vodám za jedinečný dar. A v predvečer tohto podujatia 26. mája sa uskutoční Beethovenov festival, teda séria 20 koncertov s medzinárodnou účasťou.

Kúpele Libverda pripravili farmárske trhy. Budú sa konať každú prvú sobotu od apríla do septembra. Termíny na https://www.lazne-libverda.cz/cz/trhy/

Kúpele Mšené vstúpia v sobotu 7. mája do 226. sezóny. Na návštevníkov čaká napríklad výstava historických traktorov a motocyklov JAWA, stánky s nápojmi, ochutnávkou vín a syrov. Program je k dispozícii na: www.msene.cz 

„Misiu Velichovky“ pripravili na 8. mája Lázně Velichovky. K 7. výročiu otvorenia kúpeľov čaká návštevníkov komentovaná prehliadka historických vozidiel z 2. svetovej vojny, veteránov, ukážka dobového vojenského tábora, vystúpenia mažoretiek, remeselné trhy či swingová kapela Swing sextet z Náchoda.

30. výročie založenia spoločnosti Lázně Bělohrad a otvorenie sezóny oslávia 21. mája v kúpeľoch Bělohrad. Chýbať nebudú hudobné vystúpenia, one woman show Haliny Pawlowskej, animačný program pre deti, športové aktivity, food festival, jarmok a iné.

Janské Lázně v sobotu 4. júna budú v duchu česko-poľského kúpeľníctva. Vystúpi napríklad kapela SLZA, speváčka LENNY a ďalšie české i poľské kapely. Pripravené budú stánky českých a poľských remeselníkov, s tamojšími špecialitami, retro plechové autíčka, kreatívne dielne či bábkové divadlo. To všetko vďaka projektu „Kouzlo česko-polského lázeňství“ spolufinancovaného z Fondu mikroprojektu v Euroregióne Glacensis v rámci Programu Interreg V-A Česká republika – Poľsko.

Janske Lazne
Janske Lazne, FOTO CzechTourism, autor Petr Toman

V kúpeľoch Třeboň sa v sobotu 28. mája bude oslavovať začiatok sezóny v parku Lázní Aurora. Okrem trhov či hudobných vystúpení čaká návštevníkov žehnanie slatine. Oslavy zakončí o 22.22 ohňostroj nad Třeboňou.

V Lázňach Vráž pripravili pre klientov vernostný program s názvom „Druhý domov“. Umožní im čerpať exkluzívne zľavy a cenovo zvýhodnené pobyty.

Kúpele Lednice pozývajú 21. mája na Májovú slávnosť. Okrem tradičného žehnania prameňa bude pripravený kultúrny program aj deň otvorených dverí kúpeľov s ukážkou procedúr. Viac na: www.lednicelazne.cz 

Festival Otevírání pramenů 6. - 8. mája otvorí sezónu v Luhačoviciach. Zatiaľ čo sobota bude v znamení pouličnej zábavy, nedeľa bude duchovná a folklórna. Po svätej omši sa vyberie sprievod po prameňoch, ktorým požehná luhačovický farár. Počas podujatia „Návrat k tradicím“ sa predstavia folklórne súbory a spevácke zbory. 

Luhačovice
Luhacovice, FOTO CzechTourism, autor Václav Jirásek

V Jeseníku a Priessnitzových liečebných kúpeľoch tento rok 12. – 15. mája oslávia 200. výročie založenia Vincenzom Priessnitzom. Príde napríklad špeciálny historický parný vlak s pánom Priessnitzom a pani Priessnitzovou.