Burgenland: Za prírodnými darmi do dedinky Jois

Spolkovú krajinu Burgenland netreba našincovi nijak extra predstavovať. Tento najvýchodnejší kút Rakúska je veľmi obľúbeným cieľom mnohých Slovákov. K rozhodne najpopulárnejším miestam víkendových výletov patrí Neziderské jazero (po nem. Neusiedler), nachádzajúce sa menej ako 50 km od Bratislavy. Pre nadšencov pohybu ponúka množstvo cyklotrás, golfové ihriská ale i príjemné chodníčky lemujúce jeho breh.

Typický nížinatý ráz oblasti Burgenland dotvárajú rozsiahle a na pohľad nikde nekončiace vinice. Mierne svahy a príjemné podnebie lákali vinárov od nepamäti. Dnes ich možno stretnúť v každej dedinke. Niet sa čo čudovať, veď kraj ponúka priam ideálne podmienky na pestovanie viniča. My sme absolvovali ochutnávku vína vo vinárstve Hillinger v dedine Jois. Dedinka je dobre známa hlavne cyklistom, ktorí tu často začínajú i končia svoj okruh okolo Neziderského jazera. Naše bicykle však tento krát ostali doma a prehliadku po viniciach sme absolvovali na vlečke traktora. Pri nastupovaní dostal každý z nás vínový pohár, ktorý sa ihneď po naštartovaní motora naplnil vynikajúcim Chardonnay.

Kde sú včely, tam je zdravie

Pre milovníkov prírodnej sladkosti - medu, ponúka neveľká dedinka Jois aj návštevu miestneho chovateľa včiel. O liečivých účinkoch medu vedeli ľudia už v staroveku. Ako povedal Rímsky prírodopisec Gaius Plínius: „Kde sú včely, tam je zdravie“. Pravdivosť tohto výroku si môže otestovať každý sám a to napríklad aj prostredníctvom ochutnávky  medu LyLys. Počas ochutnávky či nákupu medu a medových produktov sa okrem iného môžete dozvedieť množstvo zaujímavostí o včelách. Vedeli ste napríklad, že včela žije len 40 dní? Našťastie včelia kráľovná znesie denne až 2,000 vajíčok a tak úľ nie je nikdy prázdny.

Ak budete nabudúce prechádzať cez Jois a nebude Vás tlačiť čas, určite sa na chvíľku zastavte a spoznajte lásku miestnych k prírode a jej darom. Myslím, že nebudete ľutovať.

Viac informácií o spomínaných miestach môžete nájsť na stránkach:

https://www.leo-hillinger.com/en

http://www.lylys.at/

Napísané v spolupráci s:

https://b2b.austria.info/sk/