Biela noc 2022

Biela noc 2022 bola ako všetky ostatné. Svetelné atrakcie boli rozložené po celom strede Košíc a aj Bratislavy. Napríklad mesiac na titulnej fotke je odfotený v mestskom parku Košice.

O bielej noci

Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku.

Biela noc je prestížny medzinárodný projekt, ktorého cieľom je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané alebo významné miesta európskych metropol.

Podujatie vzniklo v roku 2002 v Paríži a v roku 2013 ho navštívilo už viac ako dva a pol milióna ľudí. 

Na Slovensku mala Biela noc premiéru v Košiciach a po piatich úspešných ročníkoch na východnom Slovensku sa rozšírila do hlavného mesta spájajúc východ a západ krajiny súčasným umením.

Priebeh Bielej noci

Biela noc ponúka návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom plnú zážitkov a nových vnemov, ktorá trvá od západu až do východu slnka. Počas jedného výnimočného víkendu sa noc stáva dňom a ulice nočného mesta sa zaplnia ľuďmi a umením. Každý návštevník dostane umeleckú mapku, ktorá ho bude sprevádzať rôznymi umeleckými zastávkami: vizuálne atraktívnymi inštaláciami, koncertmi, filmami, rozličnými divadelnými predstaveniami, tancom, literatúrou, performance.

Pestrá ponuka rozličných umeleckých žánrov zaručí každému spoznať najnovšie trendy v rozličných umeleckých disciplínach. Popri umení návštevníci objavia zaujímavé priestory, ktoré výnimočne prichýlia súčasné formy umenia ako napríklad nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, metrá, plavárne, nákupné centrá, parkoviská, súkromné priestory a rôzne ľuďom bežne neprístupné miesta.