Barborská cesta v plnej kráse - Po stopách pútnikov a sv. Barbory

Súzvuk s prírodou, božský kľud, pútnické miesta a pokoj na duši. Všetky tieto pocity zaručene zažijete na turisticko – poznávacej trase Barborskej cesty. Trasa sa vyznačuje spojením predovšetkým banských pamiatok na území stredného Slovenska a zároveň ponúka výborné a menej navštevované možnosti na turistiku. Je prístupná pre pešiu túru alebo na bicykli. Pridajte sa ku nám a nechajte viesť svoje kroky za históriou stredoslovenského banského regiónu.  

Barborská cesta

Symbolika čísla 29 

Barborská cesta má dĺžku 186 km, čím sa radí medzi najdlhšiu náučno-poznávacou trasou na Slovensku. Pozostáva celkovo z 9 etáp a každú etapu je možné prejsť za jeden deň, prípadne si trasu rozložiť na dlhšie. Na trase sa nachádza 29 zastavení, ktoré nesú symboliku tohto čísla – tá pochádza z banskej mytológie, pričom každý baník ma na uniforme práve 29 gombíkov a symbolizujú sv. Barboru, patrónku baníkov, ktorá zomrela vo veku 29 rokov.

Osobnosť sv. Barbory je opradená legendami, najznámejšou je príbeh o jej uväznení vo veži vlastným otcom, ktorý ju chcel uchrániť pred vplyvmi kresťanskej spoločnosti. Traduje sa, že Barbora tu nechala vybúrať tretie okno ako symbol Najsvätejšej Trojice.

Trasa Barborskej cesty je značená žltými smerovníkmi s čiernou vežou, ktorá má tri okná.

Tie odkazujú práve na spomínanú legendu. Takéto značenie nájdete pri každom oficiálnom zastavení na trase.

Barborská cesta

Banské mestá ukrývajúce poklady 

Na území stredného Slovenska siaha tradícia baníctva do dávnej minulosti. Známy je predovšetkým banský trojlístok miest Banská Bystrica – Kremnica – Banská Štiavnica, v ktorých vraj prebiehala ťažba nerastného bohatstva od dôb panovníka Alexandra Veľkého a trójskych vojen.

V Banskej Bystrici to bola predovšetkým ťažba medených rúd, v Kremnici zlato a v Banskej Štiavnici aj striebro. Práve po stopách týchto baníckych centier a priľahlých miest vedie trasa Barborskej cesty ako oslava, no predovšetkým pripomenutie a zdroj informácii o histórii, prírodných zaujímavostiach  a v neposlednom rade duchovných hodnotách.

Nové značenie na trase 

Tento rok sa na veľkej časti Barborskej cesty realizovala obnova značenia v súlade s vyhláškou o náučných chodníkoch. Začiatok 9-dňovej púte sa nachádza pri banskobystrickom Kostole Nanebovzatia Panny Márie, odkiaľ trasa vedie ďalej do Medeného Hámra, pokračuje do časti Jakub a smeruje na Španiu Dolinu.

Barborská cesta

Následne sa dostanete napr. na Staré Hory a navštívite jedinečnú baziliku v tejto malej dedinke. Cesta vedie aj popod obľúbenú Kalváriu v Banskej Štiavnici. Nie len váš zrak ale aj srdce isto poteší nádherný výhľad na okolitú dolinu.

Počas letných mesiacov určite odporúčame chladiť sa v miestnych tajchoch. Počas putovania vystriedate lesné cesty, lúky a aj trasu priamo cez mestá a obce a uvidíte množstvo prírodných či historických úkazov, pri ktorých sa oplatí zastaviť.

Kroky vedú aj do kúpeľnej obce Sklené Teplice, cez Zvolen, hvezdáreň Vartovku alebo jedinečný drevený artikulárny kostol v zozname UNESCO  v Hronseku. 

Neformálna diskusia „O Barborskej ceste a téme pútnictva“ 

V pondelok 8.8. o 18.00 sa uskutoční tretia diskusia zo série Letných večerov na nádvorí v Banskej Bystrici. Téma bude venovaná práve pútnictvu a Barborskej ceste. Svoj osobný príbeh o tom, ako sa dostal k putovaniu a ako mu to zmenilo život nám porozpráva predseda Barbroskej cesty, Roman Neradný. Počas večera sa môžete tešiť na príjemnú živú hudbu, kávu, limonády, prosseco či zľavový kupón na jedlá z Bystrického lokálu – Davaj Het! 

Barborská cesta

Naplňte tak svoje leto zážitkami z tejto menej tradičnej turistickej a pútnickej trasy, nabite sa energiou, zažite a spoznajte niečo nové! Či už Barborskú cestu prejdete celú, alebo jej časti, zanechá vo vás príjemný dojem a veríme, že sa po jej stopách vydáte znova či už sami, s rodinou alebo priateľmi.  Skvelé plánovanie trasy, bližšie informácie o prevýšeniach v jednotlivých etapách, presné mapy či tipy na užitočné aplikácie nájdete na oficiálnom webe Barborskej cesty.

Viac tipov na výlety a zážitky v regióne Stredné Slovensko nájdete na www.centralslovakia.eu. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

stredne slovensko

slovakia.travel

ministerstvo