Babie leto v českých horách: Krkonoše, Krušné hory, Šumava, Jeseníky

Nastáva jedno z najkrajších ročných období, keď sa horské stráne pomaly sfarbia do jesenných farieb, ale dni sú stále ešte teplé na poriadny horský výlet.

Babie leto patrí v Českej republike k najkrajším obdobiam roka. Využite to a vyberte sa na najvyššiu horu Českej republiky do Krkonoš alebo k ľadovcovým jazerám na Šumavu. Odmenou vám bude skvelé počasie a parádne výhľady. Každé pohorie skrýva veľa ďalších zaujímavých miest, ktoré by ste nemali vynechať. Máme pre vás pár tipov, ako si užiť české hory.

Krkonoše

Skalnaté hrebene, ľadovcové kotly, údolia plné lesov a kamenia, upravené chodníky pre peších i cyklistické výlety, vodopády, horské lúky a množstvo skvelých vyhliadok – to všetko nájdete v najvyšších českých horách Krkonošiach.

Krkonose

krkonose

FOTO: Ladislav Renner, CzechTourism

Nemôžete vynechať výlet na najvyššiu horu Českej republiky Sněžku (1 603 m). Ak sa vám nechce šliapať do kopca, môžete využiť lanovku, ktorá vás vyvezie z údolia Obří důl v Peci pod Sněžkou do medzistanice Růžová hora, odkiaľ môžete pokračovať ďalej v jazde na vrchol Sněžky, alebo si záverečný úsek vystúpiť po svojich.

  • Určite si tu zájdite k prameňu Labe, Pančavský a Labský vodopád na úbočí Labského dolu či Mumlavský vodopád pri Harrachove tiež stoja za návštevu.

Krušné hory

Krušné hory v západných Čechách majú so svojimi kopcami, hlbokými lesmi a rozsiahlymi pastvinami nezameniteľný ráz. Pešie a cyklistické potulky po odľahlých náhorných plošinách sa dajú spojiť s návštevou pozoruhodných technických pamiatok, hradov a zámkov či kúpeľných stredísk. Určite sa vyberte na najvyšší vrchol Krušných hôr Klínovec, kde vás čaká 24-metrová rozhľadňa a hotel, ktorý je síce zatvorený, ale spoločne s rozhľadňou sú najstaršími a najvyššie položenými budovami v Krušných horách.

Krusne hory

Krusne hory

FOTO: Petr Slavík, Libor Sváček, CzechTourism

Tieto hory sú výnimočné aj svojimi technickými pamiatkami, ktoré pripomínajú dávne tradície ťažby železných rúd i novšiu históriu ťažby uhlia. Banské chodby, v ktorých sa dobývalo striebro a cín, si môžete prezrieť napríklad v štôlni Starý Martin v Krupci a v štôlni Lehnschafter v Mikulove neďaleko Teplíc.

Šumava

Voňavé lesy a lúky, bezodné slatiny, ľadovcové jazerá a obzory plné hôr a kopcov – to je Šumava na juhu Čiech. Podobne ako v Krušných horách aj tu nájdete technické pamiatky. Raritou (nielen) Šumavy sú dva umelo vybudované plavebné kanály na triedenie a prepravu dreva z ťažko dostupných šumavských lesov – Schwarzenberský a Vchynicko-tetovský. Šumava samozrejme ponúka hlavne prírodnú krásu.

Sumava

sumava

lipno stezka v korunach stromu

FOTO: Pavel Ouředník, Libor Sváček, CzechTourism

Prechádzka k prameňu Vltavy, k slávnym ľadovcovým jazerám – Čiernemu a Čertovmu – či k rašelinisku Jezerní slať vás iste uchváti. Rozhodne si vyšliapte aj na horu Poledník s rozhľadňou a nádherným kruhovým výhľadom. Jednou z najkrajších trás šumavskou prírodou je náučný chodník Povydří a vedie z osady Antýgl do Čeňkovej Pily. S rodinou zase môžete vyraziť do obľúbenej rekreačnej oblasti okolo vodnej nádrže Lipno. O zábavu sa tu postará unikátny chodník v korunách stromov s toboganom či lanové centrum.

Jeseníky

V Jeseníkoch, podobne ako v iných českých horách, nájdete mix horského raja s technickými zaujímavosťami. Z prírodných krás je na prvom mieste najvyššia hora Moravy a zároveň najvyšší vrchol Hrubého a Nízkeho Jeseníka – Praděd (1 492 m). Aj keď tu panuje najdrsnejšie podnebie a priemerná ročná teplota neprevyšuje 1° C, určite sa sem vyberte – rozhľad do okolia bude skvelou odmenou. Tiež by ste nemali vynechať náučný chodník Bílá Opava, ktorý je jedným z najnavštevovanejších a tiež najkrajších chodníkov v celej Českej republike.

Jeseniky

jeseniky

FOTO: Ladislav Renner, Libor Sváček, CzechTourism

Okrem očarujúcej prírody sa môžete kochať tiež niekoľkými vodopádmi. Navyše sa na trase nachádza niekoľko lávok a rebríkov. Z technických pamiatok stojí za návštevu ručná papiereň vo Veľkých Losinách, kde sa ručný papier vyrába už vyše 400 rokov. Obľúbeným cieľom turistov je prečerpávacia vodná elektráreň Dluhé stráně, najmä horná nádrž v nadmorskej výške 1 350 m, ktorá patrí medzi 7 divov Česka.

Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 60 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku. Inšpirujte sa na stránke www.kudyznudy.cz