Angels Landing trek - úchvatný výhľad do priepasti kaňonu ZION

O nádhernej panoramatickej vyhliadke Angels Landing v Národnom parku Zion ste už asi počuli alebo tam mnohí boli. Z tohto bodu je jeden z najkrajších výhľadov, aké vôbec môžu byť cieľom bežne dostupnej turistickej prechádzky. Samotný Angels Landing je strmá skala vo výške 1760 metrov, ktorej kolmé steny padajú priamo do hĺbky kaňonu Zion v americkom Utahu. Na vrchol vedie chodník dlhý približne 4 kilometre, pričom treba prekonať prevýšenie asi 460 metrov. 

Bol síce koniec mája, no v Utahu bolo už riadne horúco. Deň predtým bol pomerne namáhavý, v aute sme najazdili veľa kilometrov a noc strávili na území nikoho. Pohodení vo voľnej pustatine, kde bolo podľa značiek povolené prespať. Všetky oficiálne kempingy naokolo už boli totiž obsadené. Na rezerváciu treba určite myslieť týždne vopred. Spontánne cestovanie na punk je však môj celoživotný štýl a takáto situácia je absolútne v poriadku. Strávili sme tak príjemnú noc ďaleko od ľudí. A hoci deň bol horúci, hneď po západe slnka naopak klesla teplota veľmi nízko. Bola však hviezdnatá obloha a dobré jedlo. Jednoducho parádny večer.

free camping area

Skoro ráno sme vstali, spáchali základnú hygienu a sadli do auta. S cieľom do návštevníckeho centra pri vstupne do NP Zion. Tu už fičal život v plnom prúde, všade vôkol húfy ľudí s turistickou výbavou. Ako vstupenku do národného parku sme použili výhodný America the Beautiful Annual Pass a auto sme zaparkovali priamo pri návštevníckom centre.

  • Ak by ste nemali Annual Pass tak vstupné je približne $ 25/auto alebo $ 12/človek na 7 dní)

Hoci parkovisko je veľké, počas sezóny už okolo 8.00 zvykne byť plné. Odporúčam teda sem doraziť ešte pred 8.00 aby ste bez stresu našli miesto. Tak sme urobili aj my. Zaparkovali, nabrali čistú vodu do fliaš a postavili sa do rady na bezplatný shuttle bus, ktorý rozváža návštevníkov do celého Zion kaňonu. Mimochodom, ten je 24 km dlhý a až 800 m hlboký. Rada bola síce dlhá, no autobusy chodia pravidelne každých niekoľko minút. Čakanie tak netrvalo dlho. Američania sú detailisti, v autobuse púšťajú pomerne zaujímavý výklad o vzniku kaňonu a národného parku.

Cestou sa v okne mihali krásy okolitej prírody. Paráda. Všetko hralo do červena ladenými farbami, sem tam zeleň stromov a kríkov, rieka, strmé siluety kaňonu. Panoráma naozaj krásna. Už som sa tešil na samotný výstup. Po asi 20 minútach jazdy prišiel čas na zastávke "The Grotto". Zastávok je viacero, tak ak chcete ísť na Angels Landing, nezabudnite - The Grotto. Trochu sme sa ponaťahovali, vychutnali si príjemný tieň a zľahka vyrazili. Cesta začala mostom cez rieku Virgin a ďalej smerom vpravo proti prúdu rieky. Trasa je po väčšinu cesty totožná ako na oveľa dlhšiu túru "West Rim trail".

Angels landing trek

Angels landing trek

Walter Wiggles, 21 ostrých zákrut vytesaných do skaly

Úvod trasy je ľahký, skoro po rovine na kvalitnom chodníku. No priamo predo mnou sa vypínali prakticky kolmé steny kaňonu, na ktorých sa dal celkom zreteľne rozoznať farebný zástup ľudí. Ten sa v kľukatých zákrutách pohyboval smerom nahor. Akoby nalepený priamo na skale. Zaujímavý pohľad.

Angels landing trek

O chvíľu som už aj ja stúpal západnou stenou kaňonu po skalnom chodníku. Postupne som sa dostal do bodu zvanom Walter Wiggles, čo je vlastne 21 ostrých zákrut - serpentín priamo nad sebou vytesaných do skaly. V pravidelných intervaloch som sa točil doľava, doprava, doľava, doprava... A podo mnou sa zbierala čoraz viac úctyhodná hĺbka. Nič príjemné pre ľudí so závratmi. Chodník je ale stále veľmi kvalitný, takže riziko pádu v týchto fázach výstupu je takmer nulové. 

Zionský národný park založený v roku 1909, vtedy ešte pod názvom Mukuntuweap National Monument je najstarším národným parkom štátu Utah. Nachádza sa na hranici Utahu a Arizony medzi iným krásnym parkom Bryce Canyon a legendárnym NP Grand Canyon. Známy je predovšetkým impozantnými farebnými skalnými masívmi, ale aj fantastickými trekmi, ktoré vedú úzkymi kaňonmi, kde sa musíte čiastočne brodiť vodou.

Krásny výhľad a oddych na Scout view

S rýchlo pribúdajúcou výškou sa otvárali nádherné výhľady. Presne také, aké mám rád. Monumentálne, farebné, v krištálovo čistom vzduchu. Prudkými zákrutami som stúpal stále vyššie až prišiel koniec stúpania na plošine pri okraji kaňonu. Naskytol sa parádny výhľad na dno Zion kaňonu. Tento bod sa nazýva Scout view. Panorámy sú tu vskutku úchvatné. Za sebou som mal zhruba v 2/3 cesty. Práve Scout view je dobré miesto na odpočinok, občerstvenie, prípadne suché toalety. Zároveň sa v tomto bode oddeľuje West Rim trail od cesty na Angels Landing. A konečne, tu sa možno rozhodnúť, či ísť až na vrchol. Lebo končí zábava a zvyšná časť cesty je už celkom adrenalín. 

scout view

Úzky skalný chodník istený reťazami a zábradlím

Na vrchol Angels Landing vedie ďalej už len úzky skalný chodník z oboch strán lemovaný takmer kolmými stenami hlbokými niekoľko stoviek metrov. Chodník je občas zaistený reťazami, lanom či zábradlím. Nejedná sa však o ferratu aké poznáme z Európy.

 

Po krkolomnom chodníku treba vystúpiť asi ešte 100 výškových metrov, čo môže trvať odhadom asi 30 minút. Alebo aj dve hodiny. Záleží od toho, koľko ľudí máte pred sebou. Ak veľa, tvorí sa tlačenica a na exponovaných miestach treba čakať. A poviem vám, počas sezóny a za pekného počasia sú tu doslova zástupy, tým si môžete byť istý...

  • Ak máte možnosť, vyrazte na Angles Landing mimo sezónu

Angels landing trek

Angels landing trek

Ak sa vám však podarí dostať hore, gratulujem, oplatí sa. Máte možnosť sa kochať nádhernou, 360 ​​stupňovitou vyhliadkou do celého kaňonu. Môžete tú stráviť aj niekoľko hodín. Čítať knihu, meditovať, fotiť, vnímať okolitú krásu... Angels Landing je nádherné miesto. No nezabudnite, čaká vás ešte rovnako náročná cesta späť pomedzi zástupy ľudí.

Angels landing trek

Zopár postrehov:

  • cestou nie je žiaden zdroj vody, treba zobrať zásoby
  • celkový čas: 3-5 hodín
  • od roku 2004 tu zomrelo 9 ľudí
  • úzky chodník bol do skaly vytesaný v roku 1926
  • nezabudnite na pokrývku hlavy, zvykne byť veľké teplo
  • na Scout view som videl aj deti od cca 10 rokov. Dokonca aj na samotnom Angels Landing
  • až po Scout view je chodník vynikajúco upravený a bezpečný