America the Beautiful Annual Pass: Lacný vstup do národných parkov v USA

Plánujete v budúcnosti vyraziť do USA za prírodnými krásami a chcete navštíviť aj svetoznáme národné parky? Yosemity, Grand Canyon, Zion, Glacier a ďalšie? Tu si prečítaj, ako čo najlepšie ušetriť na vstupnom do národných parkov. 

Buď jednorazový vstup alebo permanentka 

Pri vstupe do národných parkov v USA platíte vždy vstupné. Vstupné do národného parku môžete zaplatiť jednorazovo alebo si máte možnosť kúpiť "permanentku", ktorá platí po dobu jedného roka a je pre viac osôb.

V prípade, že sa chystáte podniknúť po USA roadtrip, navštíviť viac národných parkov a ste partia aspoň 3-4 kamošov, určite je výhodné si kúpiť permanentku, takzvaný Agency Annual Pass (ročná permanentka).

Permanentiek je viac druhov, no pre nás turistov zo zahraničia je určená len jedna - America the Beautiful - Agency Annual Pass. Táto permanentka je jedinou permanentkou určenou pre turistov zo sveta.

Odporúčam: Kúpte si ho!

Budete ho predkladať pri každom vjazde do parku spolu s pasom alebo vodičákom. A to je celé. Nič viac platiť nebudete. 

Ak ešte Annual Pass nemáte, máte možnosť si ho zakúpiť priamo pred vjazdom do ktoréhokoľvek z národných parkov. Hľadajte tabuľu Agency Annual Pass - America the Beautiful pod skratkou AGENCY PASS. Cena je 80 dolárov a platnosť jeden rok.

Agency Annual Pass si môžete samozrejme kúpiť aj cez internet, napríklad TU - Annual Pass cez internet.

Je to však zbytočné. Ja som si ho vždy kupoval priamo pri vstupe do národného parku. Postup je absolútne jednoduchý a ani nemusíte vyliezať z auta. Autom prídete k okienku od búdky, kde sedí ranger a poviete, že chcete Agency Annual Pass. Pripravte si 80 dolárov a cestovný pas.

Ranger vám vyplní potrebné údaje, vráti vám cestovný pas, dostanete permanentku Annual Pass, ktorú si podpíšete na zadnej strane. Pozor! Na podpis sú dve kolónky. Vy podpíšte iba jednu, druhú nechajte voľnú. O chvíľu si povieme prečo.

Samotný pas je v podobe plastovej kartičky, prakticky rovnakej ako je bežná platobná karta. Získate aj informačnú brožúrku a visačku do auta na spätné zrkadielko (hangtag). Ročná permanentka Annual Pass kryje len vstupy do národných parkov. Parkovné, kempovanie a ďalšie atrakcie platíte zvlášť.

America the Beautiful Annual Pass

Kde všade platí Annual Pass

Ročná permanentka platí vo viac ako 2 000 národných parkov, prírodných rezerváciách, dažďových pralesoch alebo púštnych a rekreačných oblastiach. Národných sa v tomto prípade rovná federálnych.

Annual Pass neplatí v parkoch zriaďovaných štátom (napr. Hearst Castle, Monument Valley alebo Niagara Falls State Park).

  • Na oficiálnom webe Recreation.gov nájdete zoznam všetkých miest, kde môžete Annual Pass využiť.

Zhrnutie

  • Cena Agency Annual Passu je 80 dolárov
  • Platnosť karty je jeden rok
  • POZOR! Neplatí v „nefederálnych“ oblastiach, ako napríklad v Monument Valley, Niagara Falls a podobne.
  • Umožňuje vstup do národného parku v osobnom vozidle a to maximálne pre 4 osoby vrátane držiteľa karty. Deti vo veku 15 rokov a mladší majú vstup zdarma.
  • Karta nie je prenosná a pri vstupe do národného parku môže byť vyžadovaný na identifikáciu preukaz totožnosti (cestovný pas, vodičský preukaz)

Realita je taká, že Annual Pass nám spolu s cestovným pasom kontrolovali asi iba raz. Dokonca viac razy nás bolo v aute aj 5 dospelých osôb a bez problému nás pustili. To však určite nemusí byť pravidlom a netreba sa nato spoliehať!

America the Beautiful Annual Pass

Burza: Predám/kúpim pas America the Beautiful

Na plastovej kartičke America the Beautiful sú dve kolónky na podpis. Vy však vypíšte iba jednu, druhá zostáva voľná - prázdna. Po využití a návrate domov môžete ešte stále platný pas odpredať. Nie je to síce úplne v súlade s pravidlami, ale robí sa to bežne. Teda, aspoň na Slovensku a v Českej republike. Samozrejme, kto je proti tomu, robiť to nemusí, ja iba spomínam možnosti. Dá sa to urobiť v prípade, ak je pas platný a má voľnú jednu kolónku na podpis.

Ponuky na predaj, alebo kúpu Annual Passu boli a sú viaceré aj v burze na Dobrodruh.sk, TU: OUTDOOR BAZÁR - Predám, Kúpim, Darujem.