Aktuálne zo Švédska: "Myslím, že Slovensko má veľmi prísny postup. Švédsko asi dosť benevolentný"

Silviu Hammarberg poznám už dlhé roky. Je Švédka so slovenskými koreňmi, žije v Štokholme. Nakoľko sa v médiách objavuje veľa informácií o "inom" švédskom postupe voči korone, spojil som sa so Silviou, aby pre čitateľov Dobrodruha sprostredkovala situáciu, aká momentálne vo Švédsku panuje. Nech sa páči, tu je aktuálna situácia očami bežného švédskeho občana, nie politika. 

Ahoj Silvia :) Poznáme sa už dlhé roky. No chcel by som ťa predstaviť aj čitateľom Dobrodruh.sk. Ako dlho žiješ vo Švédsku a prečo?

Ahoj, narodila som sa v Štokholme vo Švédsku. Mamu mám Slovenku, otec je Švéd. V rokoch 1993 až 2002 som bývala v Bratislave. Prišla som tam študovať na jeden rok, no zostala som 9 rokov... V roku 2002 som sa odsťahovala späť do Štokholmu aby som bola bližšie k rodine. A už mi aj chýbalo rodné Švédsko.

svedsko

Švédsko je už teda tvoj domov. No aj tak skúsim otázku, cítiš sa viac ako Švédka alebo Slovenka?

Som asi viac Švédka, hoci mám na Slovensku veľmi veľa kamarátov. No tu som vyrastala a aj svet vnímam väčšinou ako Švédi. No miestami sa zase cítim ako Slovenka. Mám viac temperamentu ako Švédi a správam sa viac slovensky. Inak povedané, všetko sa dá nejako vyriešiť. Švédi sú veľmi korektní, všetko má byť podľa predpisov a prehľadné. Napríklad v reštaurácii, keď sedíme s priateľmi, na záver sa na kalkulačke vyráta, kto má čo zaplatiť. To v čase, keď som bola na Slovensku nebolo. A takéto drobnosti mi na Švédsku zase vadia. 

V čom vnímaš hlavný rozdiel medzi Švédmi a Slovákmi?

Švédi sú dosť extrémni vo svojom sebavedomí, čo sa tyká životného prostredia, životného štandardu ale aj vo svojich výskumoch, štatistikách... Sú toho názoru, že robia všetko najlepšie, že majú všetko najlepšie zorganizované a premyslené. No na druhej strane sú veľmi pozitívni. Akceptujú nové veci, ktoré považujú za rozumné a múdre. Sú inovatívni, kráčajú s dobou. Získať si Švéda za priateľa je veľmi ťažké. No keď sa to podarí, máš priateľstvo na celý život a za každých podmienok. Švédi sú féroví ľudia. 

silvia

Slovákov vnímam ako veľmi tradičných. Ich životný prístup je trošku negatívny, boja sa neznámeho. To má asi súvis aj s izolovanosťou krajiny, v ktorej bola dlhé roky. Ale sú srdeční, priateľskí a majú radi zábavu. 

Poďme ale k veci. Momentálne trápi celý svet korona. U nás sa v mediách objavujú informácie, že vo Švédsku razia úplne inú cestu ako v iných častiach Európy. Vraj sú otvorené obchody, reštaurácie, sú plné ulice. Ako je to v skutočnosti?

Veľa obchodov a reštaurácií je otvorených. Ale ľudí je vonku v Štokholme len veľmi málo. Zmenili si otváracie hodiny. Niektoré prevádzky zatvorili lebo nemajú zákazníkov. Niektoré reštaurácie už skrachovali. Veľmi veľa ľudí už dostalo výpovede. Máme momentálne rekord v nezamestnanosti. Máme zákaz stretávania sa nad 50 ľudí, nemôže sa objednávať pri bare, no iba pri stole alebo take away. Reštaurácie musia zabezpečiť, že ľudia sedia od seba, majú menej stolov. Kto má možnosť, pracuje ako home office. Rovnako tak pracujem aj ja. 

Čiže cítiť v uliciach vyhrotenú situáciu...

Po tie dni, keď som bola v práci, reštaurácie boli úplne prázdne a cez obed si chodili ľudia iba objednávať take away. Veľa ľudí sa presúva na bicykloch, aby nemuseli chodiť metrom. Mestská doprava síce ešte funguje, no mesto apeluje na občanov, aby cestovali iba v najnutnejších prípadoch. Otvorené sú aj obchody s módou, no väčšinou sú úplne prázdne. 

svedsko
Väčšina reštaurácií je prázdnych. Tam kde sú ľudia, sedia s odstupom.

 

Akým smerom sa to u vás uberá, bude sa pritvrdzovať?

Možno sa bude pritvrdzovať, no ťažko teraz povedať. Ale určite sa to stane iba v prípade, ak to bude nutné. Švédsko má vynikajúcich expertov a politici im veria. Politici sa teda pravidelne radia s rôznymi expertmi, skúmajú všetky uhly pohľadu, zdravotné aj ekonomické aspekty a podľa toho sa rozhodujú. Vláda a opozícia teraz veľmi dobre spolupracujú. Spojili sa, aby boli pre Švédsko prijaté tie najlepšie opatrenia. Teraz má hlavné slovo - Folkhälsoinstitut, to je inštitút pre zdravie ľudu. Každý deň o 14.00 Folkhälsoinstitut majú tlačové konferencie a skoro celý národ počúva ich odporúčania a analýzu.

Ale bojíme sa, že počet mŕtvych začne prudko stúpať lebo sa zistilo, že korona je už v domovoch pre dôchodcov. Tretina domovov pre seniorov v Štokholme je nakazená. Iba 31. marca zakázali návštevy v týchto zariadeniach. To sa ukázalo ako chyba. Žiaľ, následkom týchto udalostí číslo úmrtnosti určite stúpne. Na druhej strane, asi 50% prípadov, ktoré boli v kritickom stave sú už mimo nebezpečia. A v porovnaní s rokom 2019 za také iste obdobie nemáme zatiaľ o nič viac mŕtvych. V minulých rokoch totiž umierali ľudia na chrípku. Teraz sedia doma, takže chrípka nie je.  

svedsko
Toto je Sergels torg priamo v centre Stockholmu

 

A školy? Tie máte stále otvorené. Zatvoria ich?

Stredné školy a univerzity sú zatvorené. No nemyslím si, že plošne zatvoria základné školy. Základ je, aby mohli rodičia chodiť do práce. Lebo niektoré profesie ako lekári, zdravotné sestry, ľudia pracujúci v energetike, potravinárstve a podobne, sú nevyhnutné. Ak oni nebudú môcť pracovať, budú ich musieť zaskakovať menej skúsení náhradníci. A to by nebolo dobré. A malé deti sú vraj na chorobu veľmi odolné. Ale veľa škôl asi aj tak začne vyučovať na diaľku. Množstvo učiteľov je totiž doma. Ak máš najmenšie príznaky ako nádcha, kašeľ, prechladnutie, odporúča sa zostať doma. Veľká skupina učiteľov tak urobila. Takže o chvíľu nebude mať asi kto učiť. No nemyslím si, žeby to robili učitelia schválne. Tu to tak nefunguje. Oni sa len snažia byť zodpovední a nechcú ohrozovať deti. Preto pri najmenšom náznaku zostanú radšej doma.

svedsko
Ľudia cvičia vonku v skupinách ale s odstupom. Veľa sa prechádzajú v prírode alebo na pobreží.

 

Aký je názor v spoločnosti, čiže názor obyčajných Švédov na túto situáciu?

Švédi majú veľkú dôveru vo vládu a aj v expertov. Navyše, keď sa teraz všetci politici zjednotili, ťahajú všetci za jeden povraz. 

Neporovnávajú Švédi opatrenia u vás s tými v zahraničí?

Áno, niektorí sa boja, že sa u nás v porovnaní s inými škandinávskymi krajinami toho robí málo. Ale verejne nespochybňujú opatrenia ani postup. Všetci dúfame, že sme na dobrej ceste.

Cítiť vo Švédsku strach?

Strach necítiť. Ale všetci berú situáciu vážne. Trvalo chvíľu, pokiaľ seniori pochopili, že sa to týka hlavne ich a prestali chodiť medzi ľudí. Ale von ešte stále chodia lebo je odporúčané vyraziť na vzduch a na prechádzky. Moja stará mama, ktorá ma 97 rokov ešte týždeň dozadu išla nakúpiť do potravín. Deti sa ešte stále hrajú v skupinách. Ale všetci to už dosť prežívame a premýšľame, či nie sme už z toho chorí aj my :) 

Majú politici podporu obyvateľstva?

Áno. Ako som už povedala, ľudia veria švédskej vláde.

Ako vnímajú Švédi postup v okolitých krajinách?

Niektorí sa síce boja, že robíme príliš málo oproti iným krajinám. No väčšina verí a dúfa, že to čo robíme je správne. 

U nás sú napríklad povinné rúška. Dokonca už aj v lese stretávaš ľudí s rúškami na tvárach. Pre našu kultúru sú to úplne nové a nezvyklé veci. No ľudia ich v drvivej väčšine dodržiavajú. Máš informácie, aká je u nás situácia?

Áno, sledujem slovenské média a aj situáciu na Slovensku. Najprv som sa trošku vysmievala z toho, že bol u vás príkaz nosenia rúška na verejnosti. Lebo u nás hovorili, že to nepomáha. No teraz už aj u nás tvrdia, že to môže trochu pomôcť. No vo Švédsku nikto nenosí rúška. Ale stále tu zdôrazňujú, že každý má zostať doma v prípade, že na sebe zbadá aj tie najmenšie príznaky. A udržovať vzdialenosť je vraj najlepšia ochrana proti šíreniu.  

Je teda podľa teba, z pohľadu "severanky" postup krajín ako je Slovensko správny? Alebo si skôr myslíš, že správny je postup Švédov?

Rozdiel medzi Slovenskom a Švédskom, ktorý som si všimla je, že na Slovensku sa začalo hneď hovoriť o pokutách a trestoch za porušenie karantény. Švédske úrady a politici majú oveľa väčšiu dôveru v národ, že bude robiť to, čo sa odporúča.

Na druhej strane vyzerá, že tie drastické opatrenia, čo ste zaviedli na Slovensku majú svoj význam, nakoľko máte veľmi málo prípadov a skoro žiadne úmrtia. No rozdiel medzi Slovenskom a Švédskom je aj ten, že Švédi už teraz veľmi veľa diskutujú nad zmyslom takýchto prísnych opatrení v tom zmysle, že čo potom, keď skončia. Keď raz tie zákazy a obmedzenia pominú, môže opäť nastať veľký boom a návrat nákazy. A čo potom? To chce dobrý plán. A práve to je rozdiel. Švédi myslia do budúcnosti, snažia sa pripraviť ten najlepší plán a pripraviť národ z dlhodobého hľadiska. Lebo v zákazoch a obmedzeniach sa nedá žiť dlhý čas.  

svedsko
Toto je blízko kde bývam. Jeden odvážny sa práve okúpal a jeden párik jedol na vonkajších stoloch v reštaurácií.

 

Takže ako ty hodnotíš postup na Slovensku?

Myslím, že Slovensko má veľmi prísny postup. Švédsko asi dosť benevolentný. Mám aj pocit, že slovenská vláda vôbec nedôveruje svojim občanom. Švédska vláda občanom dôveruje.

Myslíš, že Slováci si túto dôveru nezaslúžia?

Ja to vnímam tak, že Slováci sú veľmi disciplinovaní. Nosia rúška tak poctivo, ako nikto na svete. Majú oveľa prísnejšie obmedzenia ako my a čo vnímam, väčšinou ich dodržiavajú. Určite si zaslúžia väčšiu dôveru.

sverige
Teraz kvitnú v Kungsträdgården čerešne a po iné roky cez víkend sú tu stovky alebo aj tisíce ľudí.

 

Čo sa týka obetí a počet nainfikovaných, ako ste na tom?

Ku dnešnému dňu je približne 912 úmrtí. Sme trochu horší ako okolité krajiny zo severu Európy. Najlepšia je situácia vo Fínsku, ktoré bolo dlhodobo najlepšie pripravené na veľkú krízu. No ja pevne verím a dúfam, že Švédsko bude mať v konečnom dôsledku lepší postup. Žiaľ, toto všetko sa ale ukáže až časom.

Ešte raz, v čom spočíva švédsky postup?

Vo vzájomnej dôvere. A disciplinovanosti. Aby sa dramaticky nezvyšoval počet vážne chorých a zdravotníctvo stíhalo. Ale vo Švédsku to nechcú dokázať cestou zákonov a zákazov.  Ako som už povedala, u nás panuje veľká dôvera voči inštitúciám a úradom a preto si vláda mysli, že ľudia sa budú riadiť odporúčaniami aj bez zákonov a sankcii. Alebo bez drastických opatrení, ako je zákaz vychádzania a podobne. Takéto opatrenia u nás nemajú tradíciu ani pochopenie.

svedsko
Pri vstupe do obchodov sú poučenia ako sa chovať. Starajte sa o seba a o náš personál.

 

Zopakujme si teda odporúčania vašich expertov...

Základné veci, ktoré treba dodržiavať sú držať odstupy, nestýkať sa s ľuďmi staršími ako 70 rokov, umývať si často ruky, zostať doma pri najmenšom náznaku choroby a keď má niekto podozrenie, že má nákazu, hneď volať na zdravotné poradenstvo. Nikdy neísť na pohotovosť, aby nenakazili iných. V podstate to isté ako u vás na Slovensku. Len naša vláda si myslí, že toto Švédi dokážu aj bez zákazov a príkazov. 

U nás na Slovensku sa ľudia vzájomne hejtujú v rôznych diskusiách, opäť sa po rokoch objavilo vzájomné udávanie, nahlasovanie. Spoločnosť je dosť značne traumatizovaná, rozdelená,  mnohými lomcuje strach. Jedni by ešte viac v opatreniach pritvrdzovali, iní dôvodia, že o chvíľu nebude z čoho žiť. Je to také aj u vás?  

Myslím, že nie. Švédska spoločnosť je uvedomelejšia. Liberálnejšia. Švédom nemôžeš len tak niečo striktne zakázať alebo prikázať. Musíš im to vysvetliť, zdôvodniť. Sloboda je tu hlboko zakorenená. Aj sloboda podnikania. Ak si ale Švédi uvedomia, že ide o správnu vec, sami ju budú dodržiavať. Ekonomika však veľmi utrpela aj u nás. 

Aké sú názory, ako dlho bude trvať korona a ako sa bude ďalej vyvíjať?

Teraz prevládajú názory, že u nás to bude trvať do jesene. 

Ďakujem za rozhovor a daj odkaz pre čitateľov Dobrodruh.sk...

Zdravím všetkých dobrodruhov a dúfam, že onedlho sa budeme môcť opäť slobodne pohybovať po svete, cestovať, stretávať sa. Zatiaľ vydržte doma a hlavne buďte všetci zdraví!