Ako vybrať ďalekohľad – ľahká otázka, ľahká odpoveď?

Všetci, čo chodia do prírody alebo do sveta si už určite búchali hlavu o zem pri pohľade na krásne zákutia s myšlienkou: Mať tak teraz ďalekohľad! Práve ďalekohľad sa v posledných rokoch akoby vytratil z klasickej výbavy cestovateľov a turistov. Zrejme pre jeho váhu a objem, čo môže byť pri snahe o čo najmenšiu batožinu problém. Dnes si však môžete vybrať zo širokej škály ďalekohľadov, aj takých, ktoré sú určené vyslovene na turistiku.

Pred samotným výberom ďalekohľadu by sme si mali ujasniť základné pojmy a parametre ďalekohľadov. Každý ďalekohľad má okrem svojho názvu aj číselné označenie, napríklad 10x50. Prvé číslo v tomto prípade 10 označuje násobné zväčšenie obrazu, čiže ďalekohľad 10x50 zväčší 10x. 50 znamená priemer objektívu v milimetroch.

dalekohlady

Zväčšenie - výhody a nevýhody

Určite neplatí, že čím väčšie zväčšenie tým lepšie, pretože so zväčšením optika stráca svetelnosť a zväčšenie nad 16x je problém udržať v rukách. Aj mierny tras rúk sa totiž prejaví vo veľmi roztrasenom obraze. Druhá nevýhoda veľkého priblíženia je menšie zorné pole. Medzi najbežnejšie používané zväčšenie patria 7x, 8x, 10x, 12x

Priemer objektívu - výhody a nevýhody

Veľký objektív má výhodu v lepšej svetelnosti. Avšak takýto ďalekohľad bude väčší, preto je potrebné zvážiť či potrebujete ďalekohľad do zhoršených svetelných podmienok (šero, hmla...) alebo budete ďalekohľad používať len cez deň. Cez deň totiž úplne stačí aj menší ďalekohľad. A aspoň tak nebudete zo sebou vláčiť kilo a pol ťažkú optiku ale len pár gramov.

Odporúčané rozmery ďalekohľadov podľa spôsobu použitia:

Turistický ďalekohľad

10x25, 12x32, 16x32, 8x42, 10x50  

Univerzálny ďalekohľad

10x32, 8x42, 7x50, 10x50  

Poľovnícky ďalekohľad

8x56, 10x56, 9x63  

Pozorovací ďalekohľad (na statív)

20-60x80

Zoom ďalekohľady (s variabilným zväčšením)

  • Na takzvané zoom ďalekohľady si dajte pozor! 

Dajú sa kúpiť aj do 80€, avšak pri lacných zoom ďalekohľadoch je kvalita obrazu vyslovene smiešna a budú to vyhodené peniaze. Za rovnaké peniaze alebo dokonca za menej si kúpite kvalitný ďalekohľad s pevným zväčšením, s ktorým nič nepokazíte.

Na kvalitu konkrétneho ďalekohľadu vplýva aj:

  • typ hranolu: používajú sa buď Bk7 alebo BaK4, BaK4 sú kvalitnejšie a ďalekohľady s týmito hranolmi sú o niečo drahšie  
  • antireflexné vrstvy: čím viac tým lepšie... 

Coated: Jedna vrstva na aspoň jednej šošovke

Fully Coated: Jedna vrstva na všetkých šošovkách a hranoloch

Multi-Coated: Viacvrstvová aspoň na jednom objektíve

Fully Multi-Coated: Niekoľko vrstiev na všetkých šošovkách a hranoloch

Dva podobné ďalekohľady majú inú cenu, platím len za značku?

Meno výrobcu má vplyv na cenu, na cenu ale vplývajú aj faktory ako konštrukcia optickej sústavy, zloženie použitého skla v šošovkách, použité hranoly, použité antireflexné vrstvy a podobne.

Veríme, že vám tento návod ako vybrať ďalekohľad pomohol v základnom rozhodovaní. V prípade, že potrebujete poradiť s niečím ďalším obráťte sa na špecialistov www.Edalekohlady.sk