Ako som zabehol Liberec Nature Run 2021

Český Liberec ožil počas prvého októbrového víkendu zaujímavou športovou akciou. Konal sa tam Mattoni Liberec Nature Run 2021. Nakoľko aj ja sám som fanúšik behu, rozhodol som sa tohto podujatia zúčastniť.

Hneď na začiatok spomeniem praktické informácie. Bežci bojovali na dvoch tratiach - 12 km a 23 km. Ako to celé dopadlo? Dlhšiu trať ovládol Vít Pavlišta, pred Karlom Splítkom a Jakubom Štěpánom. Dĺžku 12 km najlepšie zvládol Jakub Kovář, druhý bol Ondřej Chour a tretí dobehol Jiří Čivrný.

Na sever Čiech som dorazil deň vopred

Večer som trochu obehol mesto, bol si pozrieť historické námestie Doktora Edvarda Beneše, z ktoré na druhý deň závod začal a kde už večer panoval čulý ruch. Stavalo sa lešenie, štartové pódium a komplet celé zázemie. Dal som v jednej z početných miestnych pivárni dve vychladené pivečká a vybral sa oddychovať. Ráno ma čakal náročný deň.

Jozef Terem, Liberec Nature Run 2021

Čo konkrétne? Beh v krásnej prírode Jizerských hôr. Dlhšie som váhal, na ktorú trať sa prihlásiť, no nakoniec vzhľadom k rôznym zdravotným problémom som sa dal  na 12 km trať. Predsa len, kondička ešte nebola späť. Nechcel som sa trápiť, chcel som si beh užiť. 

Štart tohto behu bol o 12.00, námestie Doktora Edvarda Beneše bolo úplne plné. Stovky bežcov všetkých vekových kategórii. Počasie bolo skvelé, atmosféra už pred štartom fantastická. Podmanivá hudba, následne zaznel štartový povel a masa ľudí sa pohla. A s nim aj ja...

Liberec

Prvé kilometre boli v meste

No postupne sa ľudský had čoraz rýchlejšie blížil k lesu. Až nás les postupne pohltil úplne všetkých. Terén bol najprv iba mierne do kopca, čo sa však časom zmenilo. Cestička išla čoraz strmšie hore, postupne sa začal zástup bežcov trhať, tempo sa spomalilo. Aj ja som pochopiteľne lapal po dychu. No atmosféra ma opantala, dodávala mi silu. Ľudia sa vzájomne povzbudzovali, skvelý pocit. Cítil som sa v pohode a vedel som, že to dám. 

Potom prišla asi najtvrdšia časť závodu - žulový lom. Tu bol terén najviac strmý. Dohora sa išlo väčšinou krokom. Tieklo zo mňa ako zo sprchy.

Liberec

No postupne som to spoločne s ostatnými zvládol a prišiel na pomyselný vrcholový bod závodu. Chvíľu sme bežali po rovine, no potom zase trasa začala padať dole. Čoraz strmšie. Celkom záhul na kolená. Postupne som sa tak opäť dostal na hranicu mesta a vbehol do ulíc plných ľudí.

Tí všetkých bežcov povzbudzovali a hnali do cieľa. Ten konečne prišiel. Opäť na tom istom námestí, kde bol aj štart. Dobehol som a ovládol ma super pocit spokojnosti. Že som to dal, že som prežil skvelý závod a mám opäť ďalší nezabudnuteľný zážitok. Tak snáď opäť o rok pri jednom z podujatí RunCzech

  • závodu som sa zúčastnil v spolupráci s CzechTourism

Jozef Terem, Liberec Nature Run 2021