Ako sa obliecť na beh v zime

Behu sa netreba vzdávať ani v chladnom zimnom období. Ako sa hovorí, neexistuje zlé počasie, len zle oblečený bežec. Ako sa obliecť, aby ste si zimný beh užili?

So zatvorenými posilňovňami je beh túto zimu jeden z mála dostupných spôsobov, ako sa udržiavať fit. Prospieva nielen našej kondičke, ale pre mnohých je vítanou príležitosťou vyvetrať si aj hlavu. Odradiť by nás od neho pritom nemalo ani chladné počasie. Kľúčom k príjemnému zimnému behu, ktorý neohrozí vaše zdravie, je správne zvolené bežecké oblečenie. Naučte sa ho efektívne vrstviť a od behu vás neodradia vrtochy žiadneho ročného obdobia.

Pravidlo desiatich stupňov

Aj keď by vás mohlo lákať poriadne sa na zimný beh naobliekať, nepodľahnite tomu. Oblečení by ste práveže mali byť tak, akoby bolo vonku o 10 stupňov teplejšie. „Prvotný pocit má byť taký, že keď vyjdete von, malo by vám byť chladno. Pokiaľ by vám nebolo chladno a cítili by ste sa príjemne v teple, to znamená, že ihneď, ako sa rozbehnete, už bude toho tepla priveľa,“ vysvetľuje Matej Uram z obchodu Bežecké potreby, špecializovaného práve na výbavu pre bežcov. Aj v najväčšej zime vám teda postačia maximálne tri vrstvy oblečenia, v menej chladných zimných dňoch vám bude dobre aj v dvoch.

Funkčný základ

Už spodná bielizeň môže rozhodovať o pohodlí vášho behu. Oplatí sa zamerať na materiály, z ktorých sú vyrobené vaše spodky, nohavičky alebo podprsenka. Bavlna zvykne zadržiavať vlhkosť, ktorá vás následne ochladzuje. Zvoľte teda radšej funkčné materiály. 

Myslite aj na dobré ponožky, ktoré udržia nohy v teple a suchu. Tipom na zimné obdobie sú ponožky s prímesou merino vlny.

beh
Zdroj: Bigstock

 

Ako vrstviť bežecké oblečenie

Prvou vrstvou vášho oblečenia by malo byť termo tričko alebo termo nátelník, ktoré dobre odvádza pot. Jeho hrúbku voľte podľa intenzity vašich tréningov. 

Druhá vrstva slúži na tepelnú izoláciu. Oceníte ju, keď teploty klesnú pod nulu. Podľa teploty môžete zvoliť tenšiu alebo hrubšiu mikinu, napríklad z mikroflísu. Ak vonku nemrzne, pokojne ju môžete aj vynechať.

Tretia vrstva je zároveň vrchná a chráni vás pred vetrom, dažďom či snehom. Bežecká bunda by mala byť relatívne tenká a priedušná, ale zároveň poskytovať dostatočnú ochranu pred živlami. Našťastie, s dnešnými materiálmi nie je problém takú nájsť. Je tiež dobré, keď je reflexná, aby vás bolo vidno aj pri skorom stmievaní.

Vrstvenie sa týka najmä hornej polovice tela, tú spodnú vrstviť nemusíte. Poslúžia vám zateplené bežecké nohavice alebo termo legíny a pod nimi funkčná bielizeň.

Nezabudnite na doplnky

Hlavu a krk udržia v teple čiapky, čelenky a nákrčníky. Patria k dôležitej výbave zimného bežca. „Hlava je veľmi exponovaná časť tela a uniká cez ňu približne 40 % tepla. Človek náchylný na počasie bez nej môže poľahky ochorieť,“ varuje Matej Uram. Ruky zas ochránite rukavicami. Postačí vám aj tenší model, žiadne lyžiarske.

Ak behávate večer, zíde sa vám aj čelovka, ktorou si posvietite na cestu. Nezabudnite aj na reflexné prvky pre dobrú viditeľnosť najmä na cestách či cyklochodníkoch.

Čo si obuť?

Rekreační bežci si na zimu nemusia kupovať žiadnu špeciálnu sezónnu obuv. Pokojne môžete behať v teniskách, ktoré vám dobre slúžia aj počas roka. Na druhej strane existujú aj bežecké topánky určené pre zimné podmienky. Do tých sa oplatí investovať najmä v prípade, že to s behom myslíte skutočne vážne a nebeháte len v prípade pekného počasia. Pri dlhých behoch v nepriaznivých podmienkach oceníte nepremokavé modely s podrážkou, ktorá sa nebude tak šmýkať. Existujú dokonca aj bežecké topánky s oceľovými hrotmi v podrážke, na ktorých zvládnete bezpečne behať aj po zľadovatelom povrchu.

uvodné foto: Bigstock