Ako na nezabudnuteľnú dovolenku na Liptove? 

Liptov je krásny región, ktorý ročne navštívia tisícky slovenských i zahraničných turistov. Niet sa čomu čudovať. Spomedzi ostatných kútov Slovenska vyniká úchvatnou prírodou, zaujímavou kultúrou a vzrušujúcimi atrakciami. Ak sa chystáte navštíviť liptovské končiny, tu niekoľko tipov, ako využiť čas.

Vydajte sa na túru 

Liptov je rajom pre turistov. Vrcholky Tatier vás zlákajú už z diaľky. Odporúčame výstup na Poludnicu, Baranec, Choč či Žiarsku chatu. Alebo sa vyvezte lanovkou na Chopok. Na svoje si prídu milovníci vysokohorskej turistiky i domasedi, ktorým vyhovuje ľahšia prechádzka lesom. Nezabudnite si vziať fotoaparát. Bola by škoda nezvečniť vaše zážitky.

Navštívte aquaparky a prírodné pramene

Aquaparky Tatralandia či Bešeňová sú ako stvorené pre rodiny s malými deťmi. Či je slnečno alebo prší, vzrušujúce tobogány a relaxačné bazény vyhovejú potrebám všetkých členov rodiny. Pokojne tu strávte celý deň, o chutné jedlo i nápoje je postarané. Odporúčame tiež navštíviť Liptovský Ján a liečivý minerálny prameň Kaďa. Môžete sa v ňom okúpať alebo si načapovať zdravú vodu.

zdroj: https://unsplash.com/photos/wsTxyveCsDM

Zažite lyžovačku snov

Perfektná lyžovačka je dôvodom, prečo na Liptov jazdia turisti z celého sveta. V zimnom období to v horách len tak prekypuje. Najobľúbenejším lyžiarskym strediskom je Jasná, no ak máte radšej komornejšiu atmosféru a lacnejšie možnosti, zájdite do Závažnej Poruby alebo do Žiaru. Ak neviete lyžovať a už dlhšie sa odhodlávate, že sa to naučíte, navštívte miestnu lyžiarsku školu. 

Vyrazte za miestnym umením

Umenie na Liptove je živé a pestré, takže ak hľadáte niečo jedinečné, navštívte Galériu Petra Michala Bohúňa, Múzeum liptovskej dediny v Pribyline či Archeoskanzen Havránok. Ak vychytáte správny deň, môžete zažiť aj živý koncert v Synagóge.

Vyskúšajte tradičnú kuchyňu  

Kto zavíta na Liptov a neochutná tradičné bryndzové halušky a žinčicu, akoby tu ani nikdy nebol. Z bryndze zo salašu chutia úplne inak, ako keď si ich spravíte doma. V liptovských dedinkách i priamo v Liptovskom Mikuláši alebo Ružomberku sa skrýva niekoľko autentických kolíb a salašov. Obslúžia vás slečny v krojoch a čas strávený pri chutnom jedle vám spríjemia ľudovky. A čo by to bolo za večeru bez sladkej bodky? Domáce makové šúľance stoja za hriech. 

Preskúmajte jaskyne 

V neposlednom rade určite nevynechajte návštevu jednej z mnohých jaskýň. Okrem Demänovskej jaskyne slobody a Demänovskej ľadovej jaskyne môžete preskúmať aj Stanišovskú jaskyňu v Liptovskom Jáne či Važeckú jaskyňu vo Važci. Pre každého je tu niečo.

Záver 

Či už hľadáte outdoorové dobrodružstvá alebo kultúrne zážitky, počas cestovania po Liptove vás čaká veľa vecí. Takže už nečakajte – začnite plánovať svoj výlet už dnes! Zarezervujte si ubytovanie cez www.fiemso.com a vydajte sa na cestu!