Ako cestovať po svete s house sittingom

House sitting alebo stráženie domu a domácich miláčikov je dnes už známy pojem. Čo všetko to obnáša a či je house sitting pre každého cestovateľa sme sa spýtali Ivany Grešlíkovej. Ivana je nomádka, ktorá je full-time na cestách od roku 2013 a má za sebou 20 house sittov. 

Čo si mám predstaviť pod house sittingom? Ako to funguje?

Predstav si, že máš psa a mačku, plánuješ dovolenku alebo dlhšiu služobku, nemôžeš ich vziať so sebou a nechceš tým zaťažovať rodinu a kamarátov. Čo urobíš? Nájdeš si house sittera. Takého, ktorému budeš veriť, keď mu dáš do ruky pri odchode kľúče a vodítko. 

house sitting, ivana greslikova

To chce ale veľa dôvery z oboch strán…

Určite. Ty ako majiteľ nenecháš len tak hocikoho u seba doma. To isté platí aj opačne. Ja ako house sitterka si tiež dvakrát premyslím kde, komu a na ako dlho budem strážiť zvieratá. 

Ako si teda môžeme jeden druhého overiť, keď sa nepoznáme?

Najistejšia cesta je oficiálna cesta. Ak sa majiteľ a house sitter zaregistrujú na house sitterskom webe, kde sa prechádza viacerými krokmi overenia identity a bezúhonnosti, vedia si overiť toho druhého. 

Ďalšia vec, bez ktorej by žiadna strana nemala súhlasiť s house sittingom je videohovor. Vidieť a počuť sa, zistiť, či popis oznamu a profil sittera sa zhoduje s realitou je dôležité. Jasné, všeličo sa dá zatajiť aj počas telefonátu, ale predsa len vieš vycítiť povahu a dôveryhodnosť človeka z video chatu. 

house sitting, ivana greslikova

Čo sa počas takého hovoru preberá?

Funguje to tak, že ak sitter reaguje na ponuku na webe, ozve sa majiteľom s krátkou správou, že má záujem. Majiteľ si pozrie jeho profil, referencie, a ak sa mu sitter pozdáva, navrhne hovor. To, že si zavolajú znamená, že je sitter na pol ceste house sit dostať. 

Počas hovoru si obe strany overia, či im sedia dátumy, či sitter súhlasí s podmienkami, majiteľ sa ho môže povypytovať na vzťah k zvieratám, na to, čo plánuje robiť v ich meste, dedine… Pokiaľ jeho miláčik vyžaduje špeciálnu starostlivosť a nie je to uvedené v ozname, tu je priestor povedať o tom sitterovi. Záujemca o house sit sa tiež pýta na okolie domu, povinnosti, detaily, ktoré potrebuje vedieť na to, aby sa vedel rozhodnúť, či do toho ide alebo nie. 

house sitting, ivana greslikova

Stalo sa, že ti majitelia niečo zatajili a zistila si to až počas stráženia?

Bohužiaľ, stalo. Raz mi pani kokeršpaniela “zabudla” povedať, že psík trpí úzkosťou a stavmi agresie. Až po príchode, pár hodín predtým než odletela a pre mňa bolo neskoro z toho vycúvať, mi dala inštruktáž, ako mu nasadiť elektrický obojok, inak sa pes ušteká a je nezvládnuteľný. 

V ďalšom prípade mi majiteľka v Mexiku počas hovoru ukázala psa spiaceho v rohu s tým, že je vraj len unavený z horúčav. Po príchode som však zistila, že psík mlel z posledného a celé tri týždne som sa modlila, aby to prežil do príchodu majiteľov. Zvládol to.

house sitting, ivana greslikova

Pre koho sa hodí house sitting? Bežný cestovateľ ho asi veľmi nevyužije, alebo áno? 

Ak si človek chce výlet vychutnať zážitkovo, chodiť po pamiatkach alebo po horách či ležať na pláži, tak house sitting pre ňho veru nebude. 

K zodpovednosti o domácnosť i zviera house sitter potrebuje obetovať niečo z času, ktorý strávi na danom mieste. Zase ale, house sitting nie je len o tom, že si “priklincovaný” v cudzom dome, kde sa nepohneš od psa, mačky. 

Samozrejme, máš slobodu pohybu. Určite nie rovnakú, ako keby si spal v hoteli alebo guesthouse, ale majitelia počítajú s tým, že sa budeš chcieť pozrieť po okolí. 

Môžem ísť ako house sitter na poldňový výlet do iného mesta? 

Ak sa na tom vopred dohodneš s majiteľom, tak môžeš. Závisí to tiež od zvierat. Pokiaľ sa staráš o psa, ktorého potrebuješ vyvenčiť trikrát do dňa, veľmi si po výletoch nepochodíš. Ale ak je to “len” mačka, ktorá vydrží sama aj 8-10 hodín a majiteľ je s tým v pohode, tak uvidíš aj miesta okolo. 

house sitting, ivana greslikova

Mám ako house sitter nejaké výdavky, ak ostanem v dome napríklad mesiac?

Veľmi zriedka môžeš zaplatiť za vodu, elektrinu, ale to je skôr výnimka. Mne sa stalo počas 20 house sittov len raz, že si majitelia vypýtali poplatok za internet a elektrinu, čo bolo dohromady okolo 20 eur za dva mesiace. 

Ako si vybrať ten správny house sit? Na čo sa ako prvé pri výbere pozeráš ty? 

Kde presne je dom a o aké zvieratá by som sa starala. Ak je v ozname uvedené, že house sitter potrebuje auto, ďalej oznam ani nečítam, keďže nemám vodičák.

Potom je to plemeno psa, mačky a tiež ich počet. A ďalej čo všetko treba pomôcť okolo domu, v byte. House sitter musí počítať s tým, že ak sa vyberie niekam na vidiek v lete, môže sa starať aj o záhradu. Inokedy sa pritrafí, že majitelia majú vlastného záhradníka, vtedy tieto povinnosti odpadajú.

house sitting, ivana greslikova

Platia majitelia house sitterom za tieto práce?

Ako kde. Majitelia, rovnako ako house sitteri, platia ročný členský poplatok na webe house sittingu. Ten sa pohybuje od 30 do 90 eur. Zaregistrovaní sitteri house sittingujú vo väčšine prípadov zadarmo, keďže už len tým, že majú dočasnú strechu nad hlavou, ušetria. Rovnako ako majitelia, ktorí by inak museli platiť za psí hotel, čo nie je lacná záležitosť. 

Avšak, pokiaľ niekto robí house sitting neoficiálnou cestou, prípadne cez house sitterské appky ako Pawshake, kde si nastaví tarifu za venčenie, dennú starostlivosť a žije napríklad v Singapure, kde majitelia platia house sitterom aj 100 USD na deň, vie si slušne zarobiť. 

Zase ale, ak má niekto pocit, že majiteľ po ňom chce príliš veľa a bola by to skoro práca v záhrade na polovičný úväzok, tak ponuku treba odmietnuť. Stretla som sa s ponukami, kde majitelia chceli po sitteroch, aby vítali ich Arbnb hostí, ktorí mali s nimi žiť v dome počas majiteľovej neprítomnosti a upratali za nimi. Toto by house sitter nemal zobrať ani zo zúfalstva.  

Čo ak budem musieť počas house situ súrne odísť? 

V ideálnom prípade bude mať majiteľ zabezpečenú náhradu (sused, rodina, kolega) aspoň na pár dní, kým sa bude môcť vrátiť. Ak niekto house sittinguje ako pár, je to jednoduchšie. Pokiaľ to situácia dovoľuje, jeden z nich môže ostať v dome so zvieratami.

house sitting, ivana greslikova

Kde si zažila ten najlepší a najhorší house sit? 

Top miesto, kocúr i majitelia boli jednoznačne vo vile v Turecku. Bol to obrovský dom na kopci za dedinou s výhľadom na záliv. Majitelia si nás zavolali po troch mesiacoch stráženia ešte raz. To sa stáva bežne. Ak sú majitelia spokojní a sadnete si aj ľudsky, ponúknu ti house sit znova. A najhorší? Asi ten v Mexiku so starým psíkom. Dom bol v komplexe vilových domov blízko diaľnice, kde som ho nemala poriadne kde venčiť. 

Dá sa robiť house sitting aj v aktuálnej situácii? 

Určite nie v rovnakej miere, ako pred koronou, ale dá. Pokiaľ niekto aktuálne žije v Anglicku, Austrálii, Španielsku, Francúzsku, Taliansku alebo USA, kde je ponúk na house sitting najviac, môže to využiť na lokálne objavovanie krajiny. S väčšími záväzkami house sitov v zahraničí by som teraz počkala. 

house sitting, ivana greslikova

Ty si napísala o house sittingu aj knihu? O čom je? 

Je to súhrn všetkých potrebných info pre toho, kto chce začať s house sittingom. Krok po kroku je tam do detailov vysvetlené ako a kde si vytvoriť profil, podľa čoho si vybrať house sit, ako sa ňho pripraviť, čo robiť počas i po house site. 

Ako bonus tam ľudia nájdu tipy od samotných majiteľov, ktorých som sa spýtala, podľa čoho si vyberajú sitterov. Kniha ušetrí ľuďom kopec času pri zisťovaní info. Poviem jeden príklad za všetky. 

Kamarátka, ktorá žije v Prahe, si po prečítaní knihy založila profil a do dvoch dní dostala prvý house sit v Berlíne. Len vďaka tomu, že sa riadila tipmi zo sprievodcu. No a je tam aj niekoľko osobných mikropríbehov z mojich house sittov, ktoré neboli doteraz nikde zverejnené. Sprievodcu house sittingom ľudia nájdu u mňa na webe. 

Vďaka za rozhovor. Tvoj odkaz pre Dobrodruhov...

Menej vidieť a viac zažiť...

house sitting, ivana greslikova