Adrenalín v najstarších opálových baniach na svete

V letných mesiacoch roku 2017 som od svojej  priateľky dostal darček. Bol to poukaz na Adrenalínový "free live" vstup do Slovenských opálových baní. Tieto opálové bane, ako som sa neskôr dozvedel, sú miestom  nepoznaných možností a nachádzajú sa len 25 kilometrov od východoslovenských metropol, Prešova aj Košíc v Slánských vrchoch. Vďaka skupine nadšencov a odhodlaných priaznivcov opálov a starých banských diel, sa v roku 2015 sprístupnili opálové bane celému svetu, a dnes je táto lokalita obľúbenou turistickou destináciou.

"Free live" adrenalínová prehliadka

Na základnom okruhu, ktorý je určený pre všetky vekové kategórie, sme sa dozvedeli veľmi zaujímavé informácie ohľadom tektoniky pohoria v ktorých sa opálové bane nachádzajú, vypočuli sme si fakty z  histórie baní, mnoho vecí zo života baníkov, o banských metódach a technikách akými sa opál dobýval, a videli sme aj banské svietidlá. Po "vyfáraní" z bane sme sa troška občerstvili, zoznámili sme sa s novými sprievodcami, ktorí nás už netrpezlivo očakávali a  "free live" adrenalínová prehliadka sa mohla začať. No a práve o nej by som Vám chcel v najbližších  riadkoch niečo napísať.

Labyrint 32 kilometrov

Predstavte si, že sa nachádzate v podzemí najstarších  baní na opál, v labyrinte 32 kilometrov ktoré sú rozložené do 17 horizontov a rozvetvených na nespočetne veľa chodieb. V tomto labyrinte máte v ruke len malú čajovú sviečku, krabičku náhradných zápaliek a iba pomocou svetelných návestí máte zdolať celý kilometer bane úplne sami, v tme, na cestu Vám svieti len maličké svetielko. Tak  čo, trúfate si? 

Samozrejme, že trasa nieje priamočiara, keďže ťažba opálu bola živelná a rôznych odbočiek a nástrah je tam neúrekom. Musíte dávať riadny pozor, aby ste nezablúdili, ba  čo viac treba byť veľmi obozretný, aby ste sa "neokúpali" v trojstupňovej vode. Viem o čom píšem, pretože mne sa vo chvíľke nepozornosti podarilo vkročiť do vody asi po  kolená :D  Určite viete, že v baniach sa voda nachádza, práve ona robila baníkom problémy už od nepamäti, a v  opálovej bani je  zatopených  až 67 metrov. Preto, ak idete po horizonte, kde je voda už len na skok, musíte dávať ozaj veľký pozor, aby  ste do nej nevkročili. Tá voda je totižto tak čistá, že neviete či má tá "mláčka" 5 alebo 50 centimetrov :) Ale to je len  jedna z nástrah ktoré na Vás v podzemí číhajú.

Nie je to ale iba o tom aby sa tam človek bál, free live je spojený hlavne so zábavou, trefnými hláškami a kopou nezabudnuteľných zážitkov. Keďže sa celý dej odohráva v podzemí opálovej bane, tak si dobrodruhovia budú môcť opály z bane aj  vyťažiť, ako ozajstný baníci za starých čias. Akurát čoho som ľutoval, že som si nevzal väčší batoh, na tie opály :D

No a čo by  to bol  za adrenalín, keby sme sa nepozreli aj do tých najtemnejších zákutí, rôznych zasypaných štôlní, kde sa dá dostať iba plazením sa. Cestou Vás stále sprevádzajú skúsení sprievodcovia, ktorý adrenalínovú prehliadku doplnia aj zaujímavými faktami ohľadom bane a vyrozprávajú aj neuveriteľné príbehy, ktoré sa v bani udiali.

Okrem zaujímavých krasových útvarov, ktoré baňa stihla stvoriť za niekoľko desaťročí, tak za zmienku stojí aj návšteva tzv. alunogénky. Je to štôlňa, v ktorej sa nachádza na 40 druhov rôznych minerálov, ktoré nenájdete v iných častiach  bane, preto je toto miesto tak významné pre výskum. A tam môžu ísť taktiež len dobrodruhovia. Tento free live vraj trvá väčšinou 5 hodín, no naša skupinka tam strávila celých 6 hodín. Bolo to vraj preto, lebo sa tam stretla dobrá partia pozitívne naladených ľudí. Počet účastníkov na jednej takejto expedícii je maximálne 8, minimálne ale 4 osoby. 

Verím, že som týmto článkom dal nápad na skvelý zážitok prežitý s príjemnými ľuďmi. 

S pozdravom, 

Zdar Boh!