8+1 miesto ako stvorené pre romantiku v Česku

Sviatok zamilovaných – Valentín – je za dverami. Kam sa v Českej republike vybrať, ak chcete stráviť so svojou drahou polovičkou romantický deň? A nemusí ísť len o onen februárový termín. Zamilovaní môžete byť po celý rok! Radi vám preto dáme tipy, ktoré môžete využiť aj neskôr na jar alebo v lete. Je jedno, či je práve Valentín, alebo napríklad výročie vášho prvého rande! Láska nemá hranice... 

Nový svět v Prahe

Lokalitu, ktorej sa hovorí Nový svět, nájdete v Prahe na Hradčanoch. Mnoho ľudí netuší, že takmer uprostred Prahy sa rozprestiera poetické a pitoreskné mestečko. Nový svět je malá štvrť, ktorá prilieha k Pražskému hradu a je plná malebných zákutí a harmónie. Ide vlastne o bývalé hradné predmestie, ktoré vzniklo niekedy v polovici 14. storočia na starej ceste z Prahy. Prechádzka tu patrí k tým najromantickejším, na ktoré sa môžete v Prahe vybrať. A keď je otvorená miestna kaviareň Nový Svět, nie je nad čím váhať!

novy svet
Nový svět,_FOTO Prague City Tourism

Vyhliadka Máj

Rieka Vltava je najdlhšia rieka, ktorá Českou republikou preteká. Pramení na Šumave v južných Čechách a vlieva sa do Labe neďaleko od Prahy. A pre Čechov má takmer mýtický rozmer. Táto rieka sa totiž ospevuje v ľudových piesňach aj v starodávnych povestiach. Výhľadov na Vltavu je nespočetne. Ale jeden z nich sa označuje za ten najlepší. Je ním vyhliadka Máj v stredných Čechách. Tá sa nachádza na vysokej skale nad priehradou. Rieka tu preteká hlbokým skalnatým kaňonom, stáča sa do tvaru podkovy a vytvára fascinujúcu prírodnú scenériu. A ak môžeme odporučiť, vyberte sa sem neskoro popoludní, pretože výhľad z Mája je priamo na západ a ak budete mať šťastie, uvidíte nielen lenivo sa vinúcu rieku, ale aj západ slnka nad ňou.

Vyhlídka Máj

Zrúcanina hradu Andělská hora pri Karlových Varoch

V západných Čechách pri Karlových Varoch nájdete zrúcaninu hradu a kostola zo 14. storočia. Je to obľúbené výletné miesto, ktoré navštívil aj slávny romantický básnik J. W. Goethe. Výhľady z Andělskej hory sú na nezaplatenie či už v zime, kedy sa vám naskytne výhľad do zasneženého a stíchnutého kraja, alebo počas jari a leta, kedy zase môžete obdivovať lesy neďalekých Doupovských hôr.

Anjelska lhota
Andělská hora, autor 2M STUDIO s.r.o.

Romantický zámok Červená Lhota

Vodný zámok Červená Lhota v južných Čechách sa zaraďuje medzi najkrajšie zámky v Českej republike, a to napriek svojej veľkosti. Alebo skôr by sa dalo povedať malosti. Zámok stojí na skale uprostred vodnej nádrže a to mu dodáva tú pravú atmosféru. Navyše jeho fasáda v červeno-tehlovom odtieni vašej zamilovanej selfie fotografii z loďky plávajúcej na hladine rybníka dodá krásne pozadie.

Červene lhota

Bylinková záhrada Hospitalu Kuks

Areál celého východočeského Hospitalu Kuks stojí za návštevu. Máte šancu sa preniesť do obdobia baroka a predstaviť si seba samého v pestrofarebných šatách a bielych pudrovaných parochniach. Jedna dôležitá časť bývalého špitálu sa však v posledných rokoch dočkala veľkej rekonštrukcie. A to bylinná záhrada, ktorú kedysi využívali lekári a lekárnici na výrobu liekov, tinktúr a mastí. Ak sa sem vyberiete v čase neskorej jari v máji, budete prekvapení množstvom kvetov, farieb a vôní. Tie sa postarajú o romantickú kulisu vášho výletu.

kuks
Kuks, autor Michal Vitásek

Kláštor Rosa Coeli v Dolných Kouniciach

Rozvaliny bývalého kláštora Rosa Coeli v Dolných Kouniciach na južnej Morave pôsobia veľmi romantickým a až magickým dojmom. Kláštor leží v troskách už od 15. storočia, ale zrúcanina bývalého kláštorného kostola má podobu úchvatnej gotiky v najsurovejšej kamennej podobe. Namiesto klenutého stropu môžete obdivovať oblaky a namiesto zvuku organov budete počuť vtáky. V noci potom chrámovú loď nasvecuje mesiac... V lete pokrýva krajinu vysoká tráva, v zime belostný sneh. Kde inde treba svoju milú polovičku požiadať o ruku, než v tých najromantickejších kulisách?

Kláštor Rosa Coeli

Zámocký park v Ledniciach

A na juhu Moravy máme pre vás ešte jeden tip v podobe zámockého parku pri zámku Lednice. Zámok samotný tiež stojí za zmienku, ale park, to je klenot. Skladá sa z časti upravenej tzv. francúzskej záhrady a potom z divokejšieho anglického parku, ktorý postupne a nenápadne prechádza do jednej z najväčších komponovaných krajín Európy. Budete sa prechádzať po cestičkách, kadiaľ kráčali princovia a princezné z rodu Lichtenštajnovcov!

Zámocký park v Ledniciach

Petřínská rozhľadňa a tajný tip – Mariánska vyhliadka v Prahe

V centre Prahy na vrchu Petřín stojí už viac ako 100 rokov rozhľadňa, z ktorej budete mať celú Prahu ako na dlani. A keď sa sem vyberiete na jar, budete mať možnosť obdivovať nádherne kvitnúce ovocné stromy. Pre mnoho Čechov je rozkvitnutý Petřín synonymom jarnej romantiky. A bozk pod rozkvitnutou mandľou, hruškou alebo čerešňou je každoročná záležitosť, ktorú si nikto nesmie nechať ujsť. A keď už budete na Petříne, vyberte sa na jednu z najlepších vyhliadok v celej Prahe. A kde je? Hneď pri Strahovskom kláštore sa lesnou cestou dostanete k soche Panny Márie. A od nej je ten najlepší výhľad na celé mesto. Navyše tu budete takmer sami, málokto totiž o tejto vyhliadke vie!

Petřínská rozhľadňa