8 najzaujímavejších visiacich mostov v horách

Len tak si visia. Spájajú údolia, „lietajú“ nad roklinami i riekami. Ponúkajú úžasné výhľady, no i pohľad na ne samotné vyvoláva obdiv. Visiace mosty. Tým najznámejším je bezpochyby Golden Gate v San Franciscu. Neprehliadnuteľný a obľúbený. Osobitnú kategóriu však tvoria visiace mosty v horách. Sú bez áut a mnohým zvýšia i adrenalín.

  1. Najdlhší na svete s výhľadom na Matterhorn

V roku 2017 bol v blízkosti mestečka Zermatt vo Švajčiarsku otvorený most Charles Kuonen (pomenovaný po jeho hlavnom sponzorovi). Svojou úctyhodnou dĺžkou 494 metrov sa zaradil na oficiálne prvé miesto v rebríčku najdlhších na svete. Most bol zavesený vo výške 85 metrov pričom nahradil svojho predchodcu – most Európa, ktorý bol v roku 2010 zničený padajúcimi skalami.

Charles Kuonen
  1. S presklenou podlahou

Možno ani neprekvapí fakt, že najväčší a najvyššie položený visiaci sklenený most je v Číne. Vypína sa vo výške takmer 300 metrov nad kaňonom v národnom parku Zhangjiajie. Svoju popularitu si získal okamžite po otvorení v roku 2016. Videá vystrašených ľudí kráčajúcich čí plaziacich sa po priehľadnom skle doslova zaplavili internet. Táto davová psychóza však mala za následok aj isté negatíva. Okrem tlačenice došlo k ošúchaniu skla na niektorých miestach. To však nebráni vychutnať si výhľad na okolitú prírodu a samotný národný park.

Sklenený most
  1. Vyrobený z lian

V najstaršom dažďovom pralese na svete, v národnom parku Taman Negara v Malajzii, možno navštíviť vraj neoficiálne najdlhší visiaci most na svete. Okrem svojej dĺžky 510 m zaujme aj konštrukciou. Je totiž vyrobený z lian. Prechádzka medzi stromami vo výške 45 m sprevádzaná zvukmi džungle zanechá v človeku hlboký zážitok. Len nesmiete zabudnúť na repelent.

Taman Negara
  1. V blízkosti ľadovca

Upevnený nad jazerom Trift ponúka most s rovnakým názvom krásny výhľad na ľadovec. Tento visiaci most v Švajčiarskych Alpách meria 170 m a je umiestnený vo výške 100 m. Ide už o druhú odolnejšiu verziu mosta. Prvý bol postavený podľa vzoru visiacich mostov v Nepále v roku 2004. Kvôli rastúcemu záujmu turistov, prešiel most v roku 2009 rekonštrukciou.

Trift
  1. Zvýši hladinu adrenalínu

O niečo vyššiu hladinu adrenalínu môžete zažiť nad roklinou San Gervasio, v oblasti Claviere, v Taliansku. Skalnatá roklina ponúka hneď 3 visiace mosty. Najdlhší z nich meria až 478 m.  Navyše si tu na svoje prídu aj milovníci via ferrata. Tá najjednoduchšia spája druhý a tretí most a je vhodná aj pre deti. Náročnejšia – Rocca Clari – prechádza v niektorých miestach až do obtiažnosti D/D+.

  1. Spájajúci vrcholy hôr

Ako prvý na svete spája dva vrcholy hôr. Nachádza sa v Švajčiarskych Alpách v nadmorskej výške 3,000 m.n.m. Most Peak Walk ponúka výhľad na známe hory Matterhorn, Mont Blanc, Jungfrau, Mӧnch a Eiger. Je čiastočne presklený a tak ponúka i pohľad nadol. Bol navrhnutý, aby zvládol aj extrémne alpské počasie, napríklad vietor so silou 200 km/h.

  1. Ústiaci pod hradom

Kedysi najdlhší most na svete s dĺžkou 403 m leží resp. visí na rakúsko-nemeckých hraniciach. Spája pevnosť Claudia s ruinami hradu Ehrenburg. Z výšky 114 m ponúka most Highline 179 nádherný výhľad na údolie. Najkrajšiu scenériu môžete zažiť na jeseň, keď sa príroda odeje do všetkých odtieňov červenej, žltej i hnedej.

Highline 179
  1. Postavený v 19. storočí

Most Capilano bol prvýkrát predstavený Kanadskej verejnosti v roku 1889. Odvtedy prešiel niekoľkými rekonštrukciami a dlhodobo patrí k najpopulárnejším atrakciám v okolí Vancouveru. Nachádza sa nad kaňonom vysoko v korunách stromov tamojšieho pralesa. Je súčasťou parku ponúkajúceho množstvo atrakcií zameraných hlavne na „eko“ turistov.

Capilano

Foto: David J Laporte, Gemeinde Randa, Kathrin Mezger, Mohd Fazlin, Ian Burt