6 unikátnych mostov a viaduktov na Slovensku, na ktoré môžeme byť právom hrdí

Slovensko sa môže pochváliť veľkým množstvom zaujímavých a jedinečných miest a pamiatok, ktoré stoja za to a môžeme byť na ne právom hrdí. Rovnako je to aj v prípade unikátnych mostov, ktorých je u nás naozaj celkom veľa. Možno sa im neprikladá až tak veľký význam, ale mňa bavia aj takéto diela architektúry.   

Telgártsky viadukt

Špirálová slučka v Telgárte je dlhá asi 2,3 kilometra, prekonáva výškový rozdiel 31 metrov a je súčasťou trate Margecany – Červená skala, ktorá je jednou z najkrajších železničných trás na Slovensku. Je tvorená dvomi krásnymi viaduktmi a rovnako aj jedným z najznámejších a celosvetových technických unikátov, Telgártskym tunelom. Táto Telgártska slučka patrí medzi najnáročnejšie železničné technické diela na Slovensku.

  • Samotný Telgártsky most je dlhý 86,5 metra

telgártsky viadukt

Drevený most v Kluknave

Tento drevený most bol postavený v roku 1832 a spája Kluknavu na Spiši práve s jej časťou Štefanská Huta.

  • Tento most je zaujímavý svojím ojedinelým technickým riešením a je jedným z posledných historických krytých drevených mostov na Slovensku.   

kluknava

Most SNP v Bratislave

Most SNP patrí medzi tie najväčšie dominanty nášho hlavného mesta. Je to totiž jediný most, ktorý nemá žiadny piliér v prúde rieky Dunaj, čo znamená, že ide o najväčší most v Bratislave.Typický je aj rozhľadňou v tvare UFO, z ktorej je krásny výhľad na celé mesto a okolie. 

most snp

Kolonádový most v Piešťanoch

Vstupné priečelia oboch strán mosta zdobia latinské nápisy Saluberimae Pistinienses Thermae (Uzdravujúce piešťanské kúpele) a Surge et ambula (Vstaň a choď), samozrejme som si tie nápisy prekladal, až taký cool nie som, že by som vedel, čo to latinsky znamená.  

  • Tento most je zaujímavý aj tým, že je najdlhším krytým mostom na Slovensku, dlhý je až 156 metrov.

piešťany

piešťany

Drevený most v Kolárove

Krytý drevený most, ktorý vedie ponad Malý Dunaj je vďaka svojej dĺžke, 86 metrov, považovaný za jeden z najdlhších celodrevených riečnych mostov v Európe. Vedeli ste o tom?

kolárovo

Chmarošský viadukt

Chmarošský viadukt patrí medzi najznámejšie a najfotografovanejšie mosty na Slovensku. Jedlhý 113,6 metrov a vysoký až 18 metrov. Ide o historicky prvú členenú oblúkovú konštrukciu zo železobetónu v Československu a nachádza sa asi 1 kilometer od Telgártu.

chmarošský viadukt

„Po troch rokoch v zahraničí som dal výpoveď v práci a vrátil som sa späť na Slovensko. Založil som si cestovateľský blog Nie je túra bez Štúra a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine. Snažím sa ukázať, že aj Slovensko má čo ponúknuť a výlet či dovolenka nemusia byť vždy len o pláži a mori.“