6 miest, kde stráviť leto v Nízkych Tatrách

Keď sa povie Tatry väčšina ľudí si predstaví Vysoké alebo Západné. My vám ukážeme, že aj Nízke Tatry sú atraktívnym turistickým cieľom. Čakajú na vás jaskyne a tiež vysoké hory, ktoré preveria vašu kondíciu. Pozrite si, ktoré miesta musíte navštíviť.

1. Jaskyňa Mŕtvych Netopierov

Neďaleko mesta Brezno, v Ďumbierskom vysokohorskom krase, sa nachádza jedna z našich najrozsiahlejších vysokohorských jaskýň. Unikátom labyrintu chodieb roztiahnutých na aktuálne 14 objavených poschodiach sú vulkanické horniny kriedového veku a kosti netopierov, “rozhádzané” po celej jaskyni, ktoré jej dali aj meno. 

V lete poskytne útočisko pred teplom, keďže je v nej priemerne „príjemných“ 3,5 °C, v niektorých zaľadnených častiach dokonca len jeden stupeň. Jaskyňa tiež preverí vašu fyzickú zdatnosť a lezecké zručnosti. Jedna trasa je síce vhodná aj pre staršie deti, no ostatné dve sú mimoriadne náročné. 

2. Ďumbier 

Vašu fyzickú kondíciu otestuje aj najvyšší vrch Nízkych Tatier, ktorý sa týči vo výške 2043 metrov nad morom. Na jeho vrchol vedie viacero výstupových trás. Začínajú pri Chate Trangoška, zo sedla Čertovica, z obcí Vyšná Boca či Mýto pod Ďumbierom. Prípadne môžete na Ďumbier „vybehnúť“ po hrebeni priamo z Chopku, kam premáva lanovka.  Trasy sú rôznej dĺžky, náročnosti a prevýšenia, tie ľahšie zvládnu aj deti. Odporúčame vám ale uzatvoriť poistenie na hory, ak by ste sa cestou dostali do problémov. Odmenou za námahu, pre ne i pre vás, bude výhľad na Vysoké Tatry, alebo stretnutie s kamzíkmi či kolóniami svišťov.

Zdroj: Bigstock

3. Aquaparky a kúpele 

Po náročnej turistike si telo pýta oddych v liečivej termálnej vode. Ak k tomu skôr potrebujete pokoj, vyskúšajte termálne pramene v obci Liptovský Ján. Jeden z nich, Kaďa, sa pýši silne mineralizovanou termálnou vodou aj príjemným prostredím prírodného krátera. 

Ak si okrem relaxu chcete užiť i trochu zábavy a adrenalínu, stavte na aquaparky, ktorých je v Nízkych Tatrách viac. Vyblázniť sa v nich môžete na atrakciách od výmyslu sveta ako tobogany či surfový simulátor. 

Zdroj: Bigstock

4. Vrbické Pleso 

Plesá nie sú len dominantou Vysokých Tatier. Dôkazom je aj ľadovcové Vrbické pleso, najväčšie prirodzené jazero v Nízkych Tatrách. Dostať sa k nemu dá nenáročnou vyznačenou trasou, ktorá vedie Demänovskou dolinou. 

Priamo pri ňom si môžete oddýchnuť na lavičke a kochať sa výhľadom na vodnú plochu aj hrebene Nízkych Tatier. Deti sa zatiaľ zabavia na prírodnej preliezačke. Ak sa vám prechádzka bude zdať priľahká, od Vrbického plesa sa vyberte k Demänovskej jaskyni slobody alebo do Sedla Poľany.

Zdroj: Flickr - autor: Jan Helebrant

5. Drevený artikulárny kostol v Hronseku

Drevené kostolíky, z ktorých viaceré sa dostali až do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, patria k najvzácnejším slovenským pamiatkam. Častým cieľom turistov býva evanjelický kostol v Hronseku medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. 

Je jedinečný nielen pôdorysom v tvare kríža, ale aj samotnou budovou, ktorú postavili bez jediného kovového klinca. Vidieť a obdivovať aj jeho krásny, z každého miesta viditeľný oltár, môžete počas prehliadky alebo bohoslužby, ktoré sa tam konajú stále.

Zdroj: Bigstock

6. Vajskovská dolina

V Demänovskej doline sú turisti varení-pečení, a niekedy sa ani neunúvajú zistiť, že Nízke Tatry skrývajú oveľa viac krásnych dolín. Jednou z najkrajších je Vajskovská dolina, ku ktorej vedie cesta z horárne Črmné v rekreačnom stredisku Krpáčovo. 

Je zónou ticha, to znamená, že tam nemôžete klásť oheň, stanovať, ani zbierať lesné plody. Klenotom doliny je tak panenská príroda, ale aj 9 metrov vysoký Vajskovský vodopád, ktorý leží vo výške 1200 metrov nad morom.

Zdroj titulnej foto: Flickr - autor: Robert.BlueSky