5 Tipov na rozhľadne a vyhliadkové body regiónu Stredné Slovensko

Aj napriek tomu, že počasie zimnej sezóne veľmi nepraje, v regióne Stredné Slovensko je stále čo poznávať. Zaži najkrajšie výhľady na okolie regiónu Stredné Slovensko a objav rozhľadne a vyhliadkové body. Ak chceš mať Kremnické vrchy, Veľkú Fatru, Banskú Bystricu, Krupinu, Krížnu či hrebeň Nízkych Tatier ako na dlani, určite navštív tieto miesta.

Rozhľadňa na Krahulskom vrchu 

Príjemnú a nenáročnú prechádzku ukončenú výhľadmi na Žiarsku kotlinu, mesto Kremnica, pohorie Vtáčnik či Štiavnické a Kremnické vrchy ti ponúka rozhľadňa na Krahulskom vrchu (úvodný obrázok). Tvoj pohľad určite zaujme aj samotná architektúra tejto 13,5 m veže z masívneho dreva so šesťbokým pôdorysom. Rozhľadňa je situovaná vo výške takmer 1000 m.n.m medzi Kremnicou a susednou obcou Krahule. Nástupný bod sa nachádza práve v obci Krahule blízko kostola, odkiaľ cesta pokračuje po miestnom turistickom značení. V prípade, že obľubuješ skôr dlhšie a náročnejšie vychádzky odporúčame ti skúsiť trasu priamo z centra Kremnice.

Šachtičky

V prípade, že si už niekedy navštívil lyžiarske stredisko Šachtičky určite tvojmu zraku neunikla vyhliadková veža Šachtičky , ktorá sa nachádza blízko centrálneho parkoviska. Z vtáčej perspektívy z nej môžeš obdivovať hrebene pohorí Veľkej Fatry a Nízkych Tatier.

Počas týždňa však býva zatvorená, ale to nech ťa neodradí. Na hotelovej recepcii ti s radosťou poskytnú kľúč na jej otvorenie.

Pršianska rozhľadňa / Rozhľadňa Lažtek

9 m vysoká rozhľadňa ponúka svojim návštevníkom pekné pohľady na Banskú Bystricu, Sliač, Zvolen a bystrému oku určite neujde ani pohorie Nízkych Tatier. Vo veži rozhľadne je umiestnený horopis, vďaka ktorému bude rozpoznávanie okolitých vrchov o niečo jednoduchšie. O nové vedomosti nebude núdza ani počas nenáročného výstupu. Popri značenom chodníku sa totiž nachádza niekoľko náučných tabúľ s popisom historických a prírodných zaujímavostí obce Horné Pršany a typmi na turistiku v Kremnických vrchoch. Náučný chodník začína na Horných Pršanoch – odbočka žltej turistickej značky na Kremeniu a končí pod vrcholom kopca Lažtek v lokalite Kopanice, na ktorom je rozhľadňa situovaná.

Pršianska rozhľadňa

Skalná vyhliadka Suchý vrch

Ak máte túžbu zažiť trochu adrenalínu v tiesňave na rebríkoch, nemusíte chodiť len do Slovenského raja. Skalná vyhliadka na Suchom vrchu ponúka nenáročnú prechádzku krásnym lesom, prechod malou tiesňavou, skalnou dierou a 8 rebríkov. Nástupný bod sa nachádza na parkovisku na Suchom vrchu, odkiaľ treba pokračovať nahor pár metrov po asfaltovej ceste až k turistickému rázcestiu "Suchý vrch, odb. na vyhliadku". Z tadiaľ sa popri schátranej Chate na Suchom vrchu dostanete po modrej priamo na vrchol vyhliadky. Cesta je však jednosmerná, preto požite zostupnú trasu po chodníku okolo rúbaniska, cez lúky späť k bývalej Chate na Suchom vrchu. Z tohto bodu sa vrátite k parkovisku rovnakou trasou, akou ste prichádzali. 

Skalná vyhliadka Suchý vrch Skalná vyhliadka Suchý vrch

Vartovka (Krupina) 

Kedysi strážna veža slúžiaca na informovanie o nebezpečenstve, dnes rozhľadňa na okolité Štiavnické vrchy a Krupinskú planinu.

13m vysoká veža pochádza z druhej polovice 16. storočia a radí sa medzi posledné zachovalé strážne veže na Slovensku.

Ďalšou zaujímavosťou je, že je zapísaná do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Priamo z centra Krupiny sa k nej príjemnou hodinovou prechádzkou dostanete po modrej turistickej značke.

Vartovka (Krupina) 

Viac tipov na výlety nájdete na www.centralslovakia.eu a na facebook profile @centralslovakia. Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.)

stredne slovensko

slovakia.travel